Sigurnosne službe: Sprema se sukob vehabija u Bosni i Hercegovini?

policija
...žestoki sukobi između frakcija unutar vehbijskog pokreta, piše "Press RS".

Prema izvorima ovog lista, zbog ovih sukoba Vlada Velike Britanije je još prije pola godine odlučila da u BiH pošalje dodatne snage kao pojačanje EUFOR-a.

Dvije suprotstavljene vehabijske struje predvodi Nusret Imamović, koji se dovodi u vezu s Al kaidom, i Bajro Ikanović, jedan od zapovjednika Islamske države Iraka i Levanta /ISIL/.

"Riječ je o sukobu koji je već odnio nekoliko desetina bošnjačkih života u Siriji, a odnosi se na cijepanje vojske islamskih dobrovoljaca u toj zemlji na dio koji podržava takozvani Front al Nusru, kojem pripada i neformalni lider vehabija iz Gornje Maoče Nusret Imamović, dok se drugi ogranak pobunjeničke strukture pretvorio u ISIL, vojnu formaciju koje se zbog nevjerojatne surovosti i radikalizma odrekla i Al kaida i kojoj je pristupio vođa selafija iz Hadžića Bajro Ikanović", piše "Pres".

Ovaj list navodi i da Imamović i Ikanović doslovno ratuju jedan protiv drugog u Siriji, gdje se trenutno nalaze, a da je njihov utjecaj ogroman na sljedbenike koje su ostavili u BiH