Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a: Od završetka Domovinskog rata izloženi smo razočarenju

HVO postrojavanje

...kako će, zbog katastrofalne ustavno-pravne pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, u kojoj nije moguće razvijati pluralizam i višestranačje radi osipanja glasova kao najmalobrojnijeg naroda, Hrvatski narodni sabor BiH biti mjesto koje će okupiti sve hrvatske političke subjekte koji će moći otvoreno progovoriti o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, mi svi koji smo na proteklim općim izborima glasovali za listu Hrvatskog narodnog sabora BiH koju su formirali HDZ BiH, HKDU, HSS, HSP Ante Starčevića, HSP Herceg-Bosne, kao stranke koje su dogovorile koaliciju ispred Hrvatskog narodnog sabora BiH, i ako tome pridodamo i stranke koje su navedenoj koaliciji dale potporu na federalnoj i državnoj razini, poput Ujedinjene hrvatske stranke prava, Demokratskog centra, Hrvatske republikanske stranke, Hrvatske demokratske unije, sve više uviđamo kako smo glasovali za iste kadrove Hrvatske demokratske zajednice BiH koji dvadeset godina vode nacionalnu politiku, a da predstavnici drugih stranaka imaju dekorativni status, tj. po jedno dobro plaćeno radno mjesto.

Najgore što se može dogoditi jednom narodu i njegovom političkom i ekonomskom životu jeste politika - jedan narod, jedna stranka i jedan vođa. Povijest nas uči kako ovakav pristup nema nacionalnu odgovornost nego nacionalnu podobnost. Umjesto nacionalnih interesa vode se stranački interesi, što u potpunosti odgovara politici razvaline o kojoj je govorio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. "U razvalinama, naime, nema života, one tek stoje kao zloguki podsjetnik na mjesto u kojemu je život nekoć postojao. U razvalinama nitko ne živi, ali neki od njih dobro žive", rekao je kardinal Bozanić.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, od završetka Domovinskog rata izloženi smo razočarenju i sve većoj apatiji gledajući kako umire nacionalni život hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i kako pojedinci i njihove obitelji u tim razvalinama odlično žive i bogate se.

Ideolozi razvalina ne žele pluralizam i višestranačje iz jednostavnog razloga - jer ne žele institucionalizirati kritiku loše politike, što izravno udara u temelje slobode i demokracije.  S obzirom da se nakon završenih općih izbora očekuje sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH koji će okupiti predstavnike stranaka koje imaju legalne i legitimno izabrane vijećnike i zastupnike, gdje će jedan dio zastupnika i vijećnika biti na vladajućim pozicijama, a drugi dio imati status oporbe, mi branitelji očekujemo jasnu razdjelnicu između onih stranaka koje čine poziciju i onih koje čine opoziciju, s jasnom namjerom uspostavljanja politike sučeljavanja, kritiziranja svih oblika lažnih obećanja, politike nepotizma, korupcije i lažnog domoljublja.
Bez ovakvog odnosa unutar političkih snaga u Hrvatskom narodnom saboru BiH neće se moći zaustaviti politika razvaline u kojoj siromaštvo i beznađe tjeraju hrvatski narod u BiH na iseljavanje i politički nestanak.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, nakon dvadeset godina nijednom hrvatskom političaru bianco ne vjerujemo, a najmanje onima koji dvadeset godina imaju dobro plaćena politička radna mjesta s kojih nam licemjerno ukazuju kako nam je narod ugrožen. U svim velikim demokracijama političari od imena i formata nakon jednog ili dva mandata odlaze u političku mirovinu, dok kod nas imaju status doživotnih političkih zvijezda, upravo zahvaljujući tome što nema kritike, pluralizma, višestranačja, a nadasve časnih sudova na kojima se može podnijeti prijava za nepotizam, nepoštenje, nemoralnost i sve druge negativne oblike koje uzrokuju razvalinu u hrvatskom narodu.

Bez jasnog definiranja tko su stranke i političari na vlasti, tj. tko snosi političku odgovornost u narednom razdoblju, a tko su stranke i političari u oporbi koji imaju obvezu ukazivati na pogreške vladajućih, za nas, branitelje oboljele od PTSP-a, Hrvatski narodni sabor BiH ne može imati status krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH nego je još jedan instrument za manipulaciju i prikrivanje ideologije razvaline.

S poštovanjem!

Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a
KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB