Satnik HVO-a iz Ljubuškog bez naknade ostao radi manjka podataka iz rata

Umirovljeni satnik HVO-a Vinko Čuvalo iz Ljubuškog još je jedna žrtva nepravedne i neselektivne revizije koja je pokrenuta od Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata u FBiH, i kojem je jedino preostalo da svoj problem podijeli s javnošću, jer mu odgovor na podnesenu žalbu iz mjerodavnih institucija danima ne stiže.

Dokaze nitko ne razmatra

Razočaran što se našao na popisu onih koji su svoju invalidninu stekli na nezakonit način, ovaj umirovljeni satnik HVO-a i 70-postotni ratni vojni invalid sa sobom je u Večernjakovu redakciju ponio hrpu dokaza iz kojih se jasno vidi da je naknadu za invalidnost primio po svim zakonskim kriterijima. Pisani dokaz ovjeren sa svim relevantnim potpisima i pečatima, u kojem se vidi da je od 18. rujna 1991. dragovoljno pristupio postrojbama HVO-a, kao i rješenje o davanju novčane naknade za ratnu invalidnost, nisu bili dovoljni da pomoćnik ministra za pitanja branitelja i invalida rata FBiH Nezim Čatić ne potpiše rješenje kojim se obustavlja isplata novčanih naknada. "Neka Senada Bakotić dala je rješenje o obustavi isplate invalidske naknade, koju su potpisali u Federalnom ministarstvu i uručili mi je početkom desetog mjeseca ove godine. Naravno da sam se zažalio na ovakva nepravedna rješenja jer imam sve dokaze na svojoj strani i činjenicu da sam umirovljen još 1. lipnja 2004. godine, ali nikakva dogovora još nisam dobio", razočarano tvrdi umirovljeni satnik Vinko Čuvalo, kojem je jedino, kao i desecima drugih branitelja HVO-a, preostalo da se ganja po sudovima ili o počinjenoj nepravdi priča preko medija, pa kako kaže, što god bilo, jer smatra da je u pravu.

Žalba čeka na sudu

U obrazloženju ukidanja isplate novčane naknade za invalidnost stoji kako "u Grupi za pitanje evidencija iz područja vojne obveze nije vođen upravni postupak radi utvrđivanja okolnosti ozljeđivanja i da je uvidom u izjave svjedoka konstatirano da se radi o privatnim izjavama ovjerenim u općini, a ne izjavama koje su u upravnom postupku dane pred službenim osobama Odjela". Spominje se kako nemaju podataka o ozljeđivanju tijekom rata, kao i okolnostima pod kojim se ona dogodila. Na sve iznesene primjedbe naš sugovornik tvrdi da nisu točne i da je uz pomoć odvjetnika pokrenuo tužbu, ali zbog inertnosti birokratskog sustava nitko njegov zahtjev ne razmatra. Kako bi pojačao svoje tvrdnje u zakonitost dobivene invalidnine, umirovljeni satnik Čuvalo prezentirao nam je cijelu dokumentaciju, uključujući i niz pohvala i priznanja koje je kao pripadnik HVO-a tijekom rata dobio. Možda njegove dokaze netko opet razmotri ili će svoj predmet predati Vrhovnom sudu FBiH, koji je već odlučivao o 70-ak sličnih slučajeva.

Izvor: vecernji list