S lažnom osobnom na ime izbornika Nike Kovača rasturao krivotvorene američke dolare u BiH

potjera, policijska potjera, interpol, granična policija, granična policija bih, granična kontrola, Granična policije BiH, uhićenja, BIH, krivotvorenje, granična policija, uhićenje, turci, Granična policije BiH, granična policija, Doljani, uhićenje, mandarine, neretvanske mandarine, šverc, Neum, granica, BIH, Hrvatska, Zoran Galić, sunspenzija, granična policija bih, granična policija, granična policija, granična policija bih, Zoran Galić, testovi, Granična policije BiH, granična policija, granična policija bih, granična policija, uhićenja, uhićenje, granica, granica između Hrvatske i BiH, Granična policije BiH, BIH, granična policija bih, granična policija, granična policija bih, Granična policije BiH, plan, BIH, granična policija bih, granična policija, Natječaj, granična policija bih, granična policija, plaće, koeficijent za obračun plaće , granična policija bih, Zoran Galić, gužva, granična policija, drzavna granica , Granična policije BiH, granična policija bih
Dvojac se nalazio u mercedesu slovenskih oznaka i pokušao je ući u BiH, a prilikom kontrole dokumenata graničari su na njima uočili znakove nervoze.

Dvije adrese

Bili su sumnjivi i graničarima je djelovalo kao da nešto kriju pa su ih izdvojili u stranu kako bi detaljno pretražili automobil. Za upravljačem je bio Novosađanin Nevenko Božičić, koji ima prijavljenu adresu i u Prnjavoru, a do njega se nalazio njegov sugrađanin Slavko Bibić s boravištem i u Derventi.

- Otkrili smo 19.900 dolara u apoenima od po 100 dolara, a čitavu istragu oko ovog krivotvorenja novca je nastavila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković. Upravo zbog daljnje istrage, u toj agenciji nisu mogli otkriti odgovaraju li zaplijenjeni dolari novčanicama koje su nedavno otkrivene u Derventi i Tesliću. Naime, neslužbeno doznajemo da će upravo to biti predmet ove istrage. Naime, nepoznati muškarac je 23. srpnja na šalterima Pošta RS u Derventi i Tesliću promijenio 3400 dolara u konvertibilne marke.

Tiskane u Srbiji

Kako se radilo o dobroj kvaliteti lažnih novčanica, službenicama su djelovale kao prave i tek kada su položene u banku, utvrđeno je da je riječ o prijevari. Tako se tek počelo i odmotavati klupko organiziranog rasturanja krivotvorenih novčanica.

Nakon toga, istražitelji su otkrili da su se lažne "stotke" pojavile u nekoliko gradova širom BiH, a njihovu konverziju u više navrata je izvršio jedan te isti čovjek s lažnom osobnom kartom na ime i prezime izbornika nogometne reprezentacije Hrvatske Nike Kovača. Osim u Tesliću i Derventi, mjesecima ranije on je rasturao te novčanice i u Banjoj Luci, Zenici, Tuzli, ali mu policija nije mogla ući u trag, sve do ove zapljene. Osim njegova stvarnog identiteta i ostalih aktera, istražitelji pokušavaju utvrditi i samo podrijetlo novčanica, a vjeruje se da su ilegalno tiskane u Srbiji.

vecernji list