Puše nerazvijeni i fukara

cigare, cigarete, pušenje, pušenje, automobil, pušenje, savjeti, prestanak pušenja, pušenje, Pušenje je porok, cigarete, Nikotin, ovisnost, cjepivo, pušenje, prestanak, prestanak pušenja, ovisnost, pušenje, fukara, nerazvijeni, cigarete, pušenje, zdravlje, jelo, stvari, Austrijanci, pušenje, pušenje, zabranjeno pušenje, masovno pušenje, loše navike, zdravlje, pušači, zdravlje, trputac, čaj, cigarete, Nikotin, ovisnost, pušenje, cigare, BIH, zabranjeno pušenje, pušenje, pušači, tipovi, istraživanje, zabrana pušenja, Federacija BIH, trošarine, više trošarine na duhanske proizvode , cigareta, istraživanje, bolest, MUP HNŽ, zabrana pušenja

Čovjeku se nehotice nameće usporedba sa čuvenom Krležinom "balkanskom krčmom". Ali nisu samo ugostiteljski objekti zadimljeni i zakađeni pripravcima biljke Nicotiana tabacum? Puši se bezobrazno i u drugim zatvorenim objektima - od radnih prostora do općinskih odjela i župnih ureda. Postoji Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina (Službene novine FBiH 6/98) koji propisuje zabranu pušenja u zatvorenim objektima u kojima se odvija rad sa strankama, u ustanovama, poduzećima - gdje radi makar jedan nepušač, kao i u objektima gdje se održavaju kulturne, zabavne i sportske manifestacije, održavaju sjednice i drugi skupovi, u ugostiteljskim objektima gdje se poslužuje hrana - i tome slično. Ali nisam čuo niti pročitao da je ikada itko opomenut, a kamoli kažnjen za narušavanje navedena zakona. Zakon zvuči licemjerno u državi u kojoj ta ista država daje poticajne mjere za proizvodnju duhana, a porezom na promet duhana i njegovih prerađevina puni svoj proračun. Parlamentarna skupština BiH 10. lipnja 2009. ratificirala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Između ostaloga, tri su glavne obveze koje svaka zemlja potpisnica mora ispuniti: Zabrana prodaje duhana i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, zabrana njihova reklamiranja i zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama. Rok je najkasnije do 2015. godine. Nažalost rok je istekao, a ništa se nije promijenilo. Što rade sanitarna inspekcija, tržišna inspekcija i inspekcija rada koje su zadužene za praćenje primjene zakona o ograničenju uporabe duhana? Kao i dosada, odmahnu rukom i zapale jednu. Netko će reći da se time brane opća i pojedinačna ljudska prava. U neku ruku možda, ali činjenice govore da prava pušača ne postoje ako se u dometu njihova dima nalazi i jedan jedini nepušač.

Popušiti dva mercedesa

Statistike govore da svaki stanovnik Bosne i Hercegovine godišnje u prosjeku popuši više od dvije tisuće cigareta, koliko i Hrvatska s 2086 konzumiranih cigareta po stanovniku. Vodeće su jugoistočne europske zemlje i bivše sovjetske zemlje: Srbija je na vrhu s 2861 cigareta per capita godišnje, slijedi Grčka (2795 cigareta prosječno godišnje), Rusija (2786), Moldavija (2479) i Ukrajina (2401), dok je europski prosjek 1.673 konzumiranih cigareta po stanovniku na godinu. Prema navedenim podacima u BiH godišnje ode u dim gotovo milijardu i 250 milijuna maraka! Svjetska zdravstvena organizacije pretpostavlja da milijardu i 300 tisuća pušača u svijetu svake godine popuši 5.763 trilijuna cigareta. S druge strane prema procjeni Svjetske banke na pušenje se godišnje utroši oko 200 milijardi američkih dolara. Pedantni Nijemci sračunali su da redovit pušač tijekom života u prosjeku potroši oko 100 tisuća maraka - dakle dva dobra mercedesa. Velike svjetske duhanske multinacionalne kompanije u razvijenim zemljama postupno gube potrošače svojih proizvoda, pa se sve više okreću zemljama u tranziciji, nerazvijenim i siromašnijim državama. Stoga se pretpostavlja da 70% svih pušača živi u nerazvijenim zemljama. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje postoje jake antipušačke kampanje, danas puši oko 18 posto stanovnika, prema 42 posto šezdesetih godina. U Bosni bi rekli "Puši samo fukara". Ali neka se zna da su Osmanlije donijeli na Balkan ne samo riječ duhan već i naviku pušenja (Puši k'o Turčin). Zanimljivo da je danas Turska s potrošnjom od 1399 cigareta godišnje po glavi iza europskoga prosjeka.

Pušenje je samoubojstvo na rate

Razne zdravstvene i druge prijetnje nisu puno uplašile pušače iz balkanske krčme. Duhanski konzumenti zbog svoje navike izgube barem deset godina života. Ali ako prestanu s pušenjem do četrdesete godine izbjegnu 90 posto rizika od razvoja opasnih bolesti. Izgaranjem jedne cigarete nastaje oko dvije litre dima, u kojemu je identificirano preko 4.000 kemijskih spojeva, od kojih je najmanje 60 kancerogeno. Tijekom desetogodišnjega pušačkog staža, osobi koja puši u plućima se nataloži pola kilograma katrana. Opet jezikom statistike - svaka cigareta skraćuje život za osam minuta. Onome tko na dan popuši 30 cigareta, svaki je dan kraći za četiri sata. Od posljedica pušenja u svijetu dnevno umire deset tisuća ljudi, godišnje 3,5 milijuna. Dakle, pušenje je samoubojstvo na rate. Unatoč svemu, ekonomisti će reći da država ubire goleme svote novca od poreza na cigarete i duhanske proizvode. Tako SAD godišnje prikupi 22 milijarde dolara. Ali na liječenje bolesti uzrokovanih pušenjem troši se 9 posto ukupna novca u zdravstvu, što SAD godišnje košta 170 milijardi dolara! Slično su izračunali u Hrvatskoj da financijska korist države od prodaje cigareta nije isplativa, jer su troškovi liječenja bolesnika od posljedica pušenja deset puta veći.

Na kraju moram priznati da je pušenje žestoka strast i ovisnost. Dosta je sjetiti se mađarskoga pisca i filozofa Béle Hamvasa koji je napisao "Jelo je tjelesni čin, pijenje duševni, a pušenje duhovni čin". Ili Jeana Paula Sartrea s frazom "Pušenje je način postojanja". Svejedno, ostaje mi zaključak da su pušači velike štetočine. Pored ostaloga, svojim nemarom i neodgovornošću uzrokuju četvrtinu svih požara.

Radoslav Dodig/kvaka.info