Protuterorističke akcije austrijske policije i SIPA-e

Jablanica, ratni zločin, Tužiteljstvo BiH, optužnica, PDV, utaja poreza, porez, porezni obveznici, Porezna uprava, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, prijetnja, Sipa, osa, ministar sigurnosti BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, organizirani kriminal, droga, pranje novca, vesna budimir, ostavka, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, Pandora, crna kronika, kriminal, optužnice, kriminal, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, ratni zločini, Tužiteljstvo BiH, crna kronika, Husein Bilal Bosnić, Sipa, sipa uhićenje, IS Islamska država, teroristi, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, terorizam, ratni zločin, procesuiranje ratnih zločina, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak kako surađuje s austrijskim vlastima u istragama koje se vode nad osobama osumnjičenim za terorizam reagirajući tako na brojne medijske upite u povodu velike protuterorističke akcije austrijske policije u kojoj je uhićeno trinaest osoba, a prvoosumnjičeni je državljanin BiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak kako surađuje s austrijskim vlastima u istragama koje se vode nad osobama osumnjičenim za terorizam reagirajući tako na brojne medijske upite u povodu velike protuterorističke akcije austrijske policije u kojoj je uhićeno trinaest osoba, a prvoosumnjičeni je državljanin BiH.

»Tužiteljstvo BiH i Udarna skupina za borbu protiv terorizma na čijem je čelu glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović ostvaruju međunarodnu suradnju s institucijama Austrije u procesu otkrivanja i progonu počinitelja kaznenih djela koja su u vezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima«, stoji u priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu.
Iz Tužiteljstva BiH su dodali kako je riječ o suradnji s odgovarajućim tijelima vlasti iz više zemalja s ciljem otkrivanja, sprječavanja i sankcioniranja kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom.
Istaknuto je kako Tužiteljstvo BiH ostaje spremno pružiti svaku vrstu potpore austrijskim vlastima ako ona bude zatražena.

I Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) reagirala je priopćenjem navodeći kako od austrijske policije čeka dodatne informacije o identitetu uhićenih osoba i njihovu djelovanju.
Trinaest uhićenih u petak u Austriji, prema dostupnim informacijama, sumnjiče se za veze s terorističkom skupinom Islamska država (IS) i za novačenje dragovoljaca koji bi se borili na strani radikalnih islamista u Siriji.

U jednoj od najvećih policijskih akcija u povijesti Austrije u petak je uhićeno 13 islamista, a prema medijskim izvješćima glavni osumnjičeni u ovoj protuterorističkoj akciji jedan je propovjednik iz Bosne i Hercegovine.
Racija je provedena u petak u Beču, Grazu i Linzu i u njoj je uhićeno 13 osoba i pretraženi su brojni stanovi. Policijska akcija počela je u ranim jutarnjim satima, a u njoj je sudjelovalo oko 900 policijskih službenika iz Štajerske, Beča, Gornje Austrije, Koruške, Salzburga, Gradišća i Donje Austrije.
Prema riječima austrijske ministrice unutarnjih poslova Jahanne Mikl-Leitner, riječ je o »jednoj od najvećih akcija u povijesti austrijske službe za zaštitu države«.
»Zasad možemo govoriti o značajnom uspjehu«,
rekla je ministrica.

Prema navodima državnog odvjetništva u Grazu, pod čijim se vodstvom odvijala akcija, u Štajerskoj, Beču i Gornjoj Austriji privedeno je 16 osoba. U pretragama stanova pronađen je teroristički promidžbeni materijal, elektronske naprave za spremanje podataka i novac u gotovini.
Racija je dio istrage zbog sumnje u članstvo u terorističkoj organizaciji »u svezi s novačenjem mladih ljudi za sirijski građanski rat«.
Austrijski mediji javili su da je glavni osumnjičeni muslimanski propovjednik iz Bosne i Hercegovine poznat po huškačkim govorima.

Prema informacijama iz ministarstva unutarnjih poslova, akcija je pokrenuta na temelju istrage službe za zaštitu ustavnog poretka. U njemu je zaključeno da postoji osnovana sumnja da više osoba sudjeluje u radikaliziranju mladih muslimana, novači ih za rat u Siriji i šalje ih u ratno područje.
Prema riječima ministrice Mikl-Leitner, akcija je »najnovija potvrda naše jasne poruke svim džihadistima u Austriji: Ovdje niste sigurni«. Ministrica je istodobno pozvala da se akciju ne koristi za populističko huškanje. Onaj tko to bude činio, bit će sukrivac »ako dođe do napada na nedužne«, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova.

U BiH je također djelovala skupina koja se tereti za slične aktivnosti i čiji su pripadnici uhićeni prije tri mjeseca. Većina je nakon toga puštena na slobodu, no u pritvoru državnog suda u Sarajevu i dalje je Husein Bilal Bosnić, imam iz Bužima kod Bihaća.
Tužiteljstvo BiH ovog je tjedna zatražilo od Suda BiH da Bosniću priduži pritvor za još mjesec dana, a istodobno je najavljeno kako se uskoro može očekivati podizanje optužnice za kazneno djelo poticanja na terorističke aktivnosti.

Hina