Prometni kolaps na granici između BiH i Hrvatske, na prijelaz se čeka i po dva sata

Osim gužvi, detaljne kontrole i štrajk graničnih policajaca zbog smanjenja plaća dodatno kompliciraju situaciju.

U subotu su tako na graničnom prijelazu Orah kod Ljubuškog u desetak autobusa putnici, talijanski hodočasnici, čekali duže od dva sata da pređu granicu, a krenuli su u Međugorje na obilježavanje 31. obljetnice Gospinih ukazanja.

Zbog ovoga svega može se postaviti i pitanje kakva se slika turizma stvara kada turist po nekoliko sati čeka ulazak u našu državu.

Također, cijelom situacijom su iznervirani i vozači autobusa. Oni s kojima su novinari razgovarali bili su vidno uznemireni, jer im se, kažu, ovakva situacija događa svakodnevno. Objasnili su kako oni svaki dan idu na splitsku zračnu luku po putnike, te na povratku uvijek naiđu na iste probleme.

Prilikom prelaska hrvatske granice skenira se samo putovnica, odnosno dokumenti vozača, pregleda se popis putnika i sve bude gotovo za manje od pet minuta. S hrvatskom granicom, točnije graničnim službenicima, nikada nisu imali problema, ako se neka zapreka i pojavi, ona brzo bude uklonjena.

Nakon toga, kazao je za Dnevni list Ivan Vučić, jedan od vozača autobusa, dolaze do bh. granice gdje nastaju problemi. Nije to tako samo, kaže on, na graničnom prijelazu Orah, već i na svim ostalima, Crvenom Grmu, Gabeli i ostalima.

- Granični službenici na uvid traže dokumente od svih putnika i to ih moramo skupiti mi vozači, oni ne žele ulaziti u autobus. Nakon toga, njihova procedura provjere svakog putnika nekada zna trajati i više sati. Veliki problem također stvara i to što za vrijeme provjere svi putnici moraju biti u autobusu, a često bude i veliki broj djece, koja trebaju na WC, pa se i tu stvaraju problemi, kazao je Vučić za Dnevni list, dodajući i to kako pored toga što putnici ne smiju izlaziti, na mnogim graničnim prijelazima nema sanitarnog čvora, što je većini također neshvatljivo.
Prema podacima iz Operativnog centra Granične po1icje, na svim međunarodnim graničnim prijelazima jučer u 13 sati na prelazak se čekalo od 15 do 60 minuta.

Cijela situacija uznemirava i mještane, konkretno Oraha, koji se bune na gužvu i buku koju autobusi proizvode, ali vozači kažu kako autobuse moraju držati upaljene kako bi klime radile, jer bi bez njih po ovim vrućinama bilo nemoguće opstati.

Granični službenik, koji novinarima Dnevnog lista nije mogao dati službene podatke, kazao nam je samo to da se gužve stvaraju iz razloga što na graničnim prijelazima nedostaje službenika za obavljanje potrebnih radnji.

Prema njegovim riječima, gužvi je uvijek bilo, ali su one najizraženije sada kada je uveden novi sustav provjere putnih isprava pomoću skenera.

U cijeloj priči na dugo čekanje osuđeni su i osobnih automobila, koji zbog gužve koja se stvori zbog autobusa u kolonama također čekaju duže vremena.