Priopćenje za javnost Odbora za branitelje HNS-a povodom uhićenja pripadnika HVO-a

Postojavanje postrojba HVO-a.

Odbor za branitelje HNS-a BiH izražava zabrinutost povodom jučerašnjeg uhićenja pripadnika HVO-a u akciji koju su proveli pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH na području Posavske županije u kojoj su slobode lišili 10 pripadnika HVO-a, među kojima je i umirovljeni general Đuro Matuzović.

Odbor za branitelje HNS-a BiH posebno apostrofira trenutak kada je akcija uhićenja i provedena, točnije, uoči velikog katoličkog blagdana Svih svetih, kada se posebno prisjećamo svih kolega branitelja koji su zaslužni za našu slobodu i opstojnost na ovim prostorima.

Na poseban način napominjemo kako je Domovinski rat bio obrambenog karaktera, te smo s time u vezi uvjereni u nevinost svih privedenih u jučerašnjoj akciji SIPA-e. Držimo simptomatičnim kako nitko nije priveden, procesuiran i osuđen za brojne zločine nad pripadnicima HVO-a i civilima hrvatske nacionalnost, kao što su zločini počinjeni u Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Bikošima, Maljinama, Bugojnu...i brojnim drugim stratištima hrvatkog naroda u BiH.

S povjerenjem u rad u pravosudnih institucija BiH, i uvjerenjem u nedužnost jučer privedenih pripadnika HVO-a očekujemo kako će odgovorni za sve počinjene zločine biti privedeni pred lice pravde i odgovarati za svoja zlodjela, a nedužni i oni koji nose odgovornost po politički montiranim optužnicama biti pušteni svojim domovima i obiteljima.

Ured za informiranje HNS-a