Predstavljanje knjige dr. Ante Kovačevića Čovjek i njegova sjena

anto kovačević, knjiga
...Čovjek i njegova sjena". Organizator predstavljanja knjige je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Tuzla. Uvodna riječ povjesničar prof. Vedran Petrović. Predstavljanje će biti održano u prostorijama Hrvatskog društva "Hrvatski dom" Tuzla, Kazan Mahala II/2.

Anto Kovačević inače, za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. godine, uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ. Amnesty International proglasila je Antu Kovačevića "zatvorenikom savjesti" jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora.

Knjiga Čovjek i njegova sjena svjedoči o progonu političkih neistomišljenika, montiranim sudskim procesima te grijesima komunističke ideologije, totalitarnog sistema i prakse bivše Jugoslavije.U predstavljanju knjige autor će iznijeti svoja sjećanja i dokumente kako bi opisao vlastita stajališta o događajima i ljudima iz vremena komunističke represije, koju je sam imao prilike osjetiti na vlastitoj koži. Pritom se osvrnuti na susret sa svojim bivšim progoniteljima. U sklopu promocije knjige biti če prikazan videoisječak iz emisije HRT-a Hrvatska uživo u kojemu dr. Kovačević, zajedno sa Željkom Kekićem, čovjekom koji ga je kao tajni agent UDBA-e za vrijeme komunističkog režima uhodio, progovara o nastanku knjige i potrebi lustracije.