Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u Mostaru

Bakir Izetbegović
...Međunarodne komisije za nestale osobe pod nazivom "Uloga države u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed oružanih sukoba i zloupotreba ljudskih prava", priopćeno je s Pantovčaka.

Cilj Međunarodne komisije za nestale osobe je uspostava suradnje između država na pronalaženju i identificiranju osoba nestalih tijekom ratnih sukoba ili uslijed kršenja ljudskih prava. Ovom Deklaracijom želi se unaprijediti međunarodna suradnja u pronalaženju nestalih osoba i to jasnijim definiranjem uloge vlada u tom procesu.

Prvi potpisnici Deklaracije bit će upravo predsjednici iz zemalja jugoistočne Europe - hrvatski predsjednik Josipović, srbijanski Tomislav Nikolić, crnogorski Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Josipović će kasnije zajedno s ministrom branitelja Predragom Matićem i predsjednikom komisije za zatočene i nestale pukovnikom Ivanom Grujićem položiti vijenac i zapaliti svijeće u spomen na 33 civilne žrtve ratnog zločina u Grabovici počinjenog 9. rujna 1993.godine. Nakon toga će se predsjednik Josipović sastati s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem u Širokom Brijegu te posjetiti 15. Mediteran film festival dokumentarnog programa.

HRT.HR