Potpora svima onima kojima je hrvatski branitelj i HVO svetinja

Postojavanje postrojba HVO-a.
...Domovinskog rata, ulogu HVO-a sa izrazitim naglaskom na značaju Hrvatske Republike Herceg Bosne, kako u postizanju subjektiviteta hrvatskog puka, jednako tako i na očuvanju i demokratičnosti cjelovite Bosne i Hercegovine.
Ukazivali smo na sve probleme iskrivljavanja Dejtonskog sporazuma, koji se manifestirao u radu državnog aparata, a poglavito u radu Federalnog ministarstva branitelja.
Ponovit ćemo, u najboljoj vjeri i sa najboljim namjerama u Dejtonu su predstavnici HR-HB, kao "ravnopravan" subjekt dogovaranja, pristali i potpisali sporazum kojim se HR-HB sa bošnjačkim partnerom pretvara u F BiH. Taj sporazum je nosio i trebao napraviti sve okvire jednakopravnosti i državotvornosti sva tri naroda u BiH.
Minuli izbori i predizborna stranačka obećanja, kao i sva poslijeratna, pokazala su sveukupno nezadovoljstvo ustrojem države i naglašenu potrebu za ustavnim promjenama, a kada je tako držimo da je i nužno i opravdano promišljanje, da li je Hrvatima u BiH potreban politički, gospodarski, kulturološki, pa ako hoćete i teritorijalni okvir zvan HR-HB!

Mi iz udruge Zavjet na ovo pitanje smo davno izrekli svoju želju, takvu želju za HR-HB redovito od nekih stranačkih lidera slušamo u vrijeme predizbornih kampanja, izbornih euforija ili u trenutcima kada budu osobno, odnosno njihove stranke, ugrožene od postupaka federalnih partnera.
Gospodo hrvatski dužnosnici u BiH, vi na svim razinama obnašanja vlasti, krajnje je vrijeme da se glasno i jasno izjasnite kakvu BiH želite, ili da budemo precizniji iskažite svoj stav o nacionalnom entitetu, federalnoj jedinici, o HR-HB, ili već kako bi ste je zvali.
Naravno takvo što od vas očekujemo na nivou institucije i tijela HNS-a, a da to ne bude samo vaša odluka, prijedlog postavite na nivo nacionalnog referenduma. Neka hrvatski narod u BiH kaže što misli i što želi, pa neka to bude osnova za parlamentarne mirne političke dogovore sa ostala dva konstitutivna naroda u državi.
Ako se sada pitate čemu ovo zapitajte se kada je i jedan političar srpskih stranaka stavio upitnik na postojanje Republike Srpske, ili dopušta li i jedan bošnjački političar raspravu o Federaciji, složiti će te se, apsolutno njihovom entitetu!!!
Gospodo, a na što to mi imamo pravo?

Najprije ćemo reći, podržavamo zahtjeve iz priopćenja Udruge organizatora otpora HVO u BiH, gdje naglašavaju da su predizborno slagani i prevareni obećanjem od 17.ožujka 2014.godine od gospode iz HDZ BiH i HNS-a. Na to događanje, kao ni na mnoga koja organizira ta gospoda, naša Udruga nije bila pozvana, pa je svaki drugi naš komentar suvišan.
Oni nas ne mogu slagati!!!

Ovom prigodom izražavamo i zadovoljstvo oglašavanjem Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Livno, a pisali su o "Montiranim, selektivnim i tendencioznim optužnicama, postrojbe HVO-a, koje se žele prikazati zločinačkim", čitali smo i izvrsnu argumentaciju "Bošnjački istražitelji u Arhivu RH prikupljaju dokaze protiv pripadnika HVO-a", a svoje oduševljenje ne možemo sakriti za kvalitetan istup Stipe Šumanovića, HVO Tomislavgrad. Stipe kaže: "Oprostite, ali ja više ne želim biti tabu tema jesam li ja hrvatski branitelj ili nisam?". Na izvrstan tekst mi Stipi odgovaramo: "Jesi Stipe, naravno da je HVO hrvatska vojska koja je obranila svoja Hercegbosanska ognjišta, ali i cijelu Dalmaciju, naravno sa našom braćom iz HV-a, pa neka se zna!"

Eto gospodo, to je naša potpora i doprinos za našu cjelovitu i jednakopravnu BiH, a složit ćete se, to što još uvijek nismo jednakopravni nisu krivi ni ti Srbi ni ti Bošnjaci, naravno mi smo krivi! Ili da vas mi upitamo, sjećate li se referenduma iz veljače 1991.godine, ili ne, ne ništa vas ne pitamo, ovaj put dosta od nas, ne dajte da nas lažu!