Počinje potraga za džihadistima u BiH!

Dragan Lukač
...Kaznenog zakona u dijelu koji se odnosi na sankcioniranje organizatora, učesnika i promotora odlaska na strana ratišta, potvrđeno je jučer "Avazu".

Lukač je za Avaz kazao da FUP raspolaže određenim imenima osoba koje se dovode u vezu s organizacijom te učešćem na stranim ratištima.

- Napravili smo plan rada Odjela za borbu protiv terorizmu u pravcu provedbe dopune Kaznenog zakona BiH, člana 162b, i identifikacije lica i poduzimanja taktičkih mjera i radnji prema tim osobama. Riječ je o sveobuhvatnom planu čijom će provedbom biti detaljno ispitana sva saznanja i okolnosti pod kojima je neko otišao, ratovao,vratio se u zemlju ili poginuo na stranom ratištu - pojašnjava Lukač.

Direktor FUP-a nije mogao otkriti na koje će se osobe i područja prvenstveno fokusirati aktivnosti Odjela za borbu protiv terorizma, ali je kazao da plan uključuje direktne provjere na terenu u svim krajevima FBiH.

- U aktivnosti će biti uključeni svi županijski MUP-ovi, terenski uredi i detašmani FUP-a i provest ćemo, da tako kažem, dubinsko češljanje svih saznanja i navoda koje imamo i do kojih ćemo tek doći. Oni za koje bude utvrđeno da su se vratili s nekog stranog ratišta ili počinili neko od djela kažnjivih novim odredbama ovog zakona, bit će privedeni na kriminalističku obradu i protiv njih će biti podneseno izvješće nadležnom tužiteljstvu - kazao je Lukač.

Dnevni avaz