Otvoreno pismo Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba

didakovi dani, Milan Bandić, Milan Bandić, HVO, otvoreno pismo

Glavni grad BiH, Sarajevo, je prema popisu stanovništva iz 1991. godine imao skoro 40 000 hrvatskih građana, dok danas broji manje od 10 000 hrvatskih građana.
Već više od dvadeset godina grad Sarajevo nije ništa uradio za svoje prijeratne hrvatske građane, ali je stalno gradio dobre odnose s Hrvatima koji žive u Zagrebu i Republici Hrvatskoj, prikazujući sebe kao otvoren multietnički grad koji okuplja sve prijatelje koji se solidariziraju s tragedijom opkoljenog Sarajeva koji je Vojska Republike Srpske držala u okruženju četiri godine.

Nažalost, zbog nemoći tadašnjeg rukovodstva bošnjačkog naroda da se odupre etničkom čišćenju i stvaranju Republike Srpske, svoje političke i vojne interese su pronašli na prostorima u kojima stoljećima obitava hrvatski narod.
Posljednja izjava s Biskupske konferencije u BiH, u kojoj je navedeno kako je nad Hrvatima počinjen genocid, baca novo svijetlo na povijesna događanja u BiH u posljednjih dvadeset godina, što izaziva zlonamjerne izjave i jednonacionalne političke odluke bošnjačkih elita u Sarajevu i njihovih privatnih Hrvata poput Ive Komšića, Stjepana Kljujića, Gradimira Gojera, Željka Komšića, ili fra Luke Markešića, prema zvaničnicima iz Republike Hrvatske koji promišljaju kako su Hrvati konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini i kako moraju imati identična prava kakva imaju i druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Zoran primjer jest uvođenje institucije političkog sikterisanja ili „persone non grata" za Marka Perkovića Thompsona, samo zato što je podržavao opstojnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, premijera RH Zorana Milanovića koji je pokušao svojim autoritetom spriječiti eskalaciju nasilja u Mostaru, projektiranog izravno iz Sarajeva, a evo ovih dana smo svjedoci kako ste i Vi došli na red.
Sarajevo danas nije u okruženju, nego je strateški i ciljano izgrađeno kao političko središte bošnjačkog naroda, i sve više koristi tu svoju poziciju za dekonstituiranje hrvatskog i srpskog naroda, a sve one koji Bosnu i Hercegovinu vide kao zajednicu tri jednakopravna naroda smatra neprijateljima mlade bošnjačke države i tako se prema njima i ophodi.

Dovoljno govori sama činjenica kako većina Hrvata koji su rođeni i koji su živjeli i žive u Sarajevu žudi za tim da imaju ista prava i sigurnost u Sarajevu kakvu imaju Bošnjaci u Zagrebu i svim ostalim prostorima Republike Hrvatske.

Jasmila Žbanić, Emir Hadžihafizbegović, Halid Bešlić, Hanka Paldum, Kemal Monteno, Danis Tanović, ili pak Senad Hadžifejzović, nikada nisu progovorili o institucionalnom položaju hrvatskog naroda u BiH, o zlonamjernom biranju hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima, ili iskazali svoje žaljenje što se u Sarajevo nikad nije vratilo 30 000 prijeratnih hrvatskih građana. Prijateljstvo Zagreba i Sarajeva svelo se na prijateljstvo bošnjačkog naroda u BiH i hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj, dok se hrvatski, konstitutivni, narod koji živi u BiH medijski izolira, politički stigmatizira, i svakodnevno mu se krše kolektivna i pojedinačna prava s jasnom namjerom da se prikrije genocid i etničko čišćenje hrvatskog naroda u BiH.

Poštovani gospodine Bandiću, politički predstavnici bošnjačkog naroda u Sarajevu su se cijelo vrijeme zalagali za izjednačavanje prava bošnjačkog naroda s pravima hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj, želeći svesti pravo hrvatskog naroda u BiH na razinu prava koji ima bošnjačka nacionalna manjina u Hrvatskoj. Nažalost, država Hrvatska je to kasno shvatila, što je omogućilo u potpunosti političku minorizaciju hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatski narod u BiH Vama i drugim istomišljenicima iskazuje zahvalnost što ste smogli hrabrosti javno izreći „Treći entitet" kao federalnu jedinicu u kojoj hrvatski narod u BiH može birati svog člana Predsjedništva, štititi svoj nacionalni i kulturološki identitet, imati obrazovanje i medije na svom jeziku, stvarati strategiju održivog razvoja, biti svoj na svome, što mu povijesno i ustavno i pripada kao temeljnom narodu u Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem!


KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB