Otvoreno pismo: Mi, hrvatski branitelji, najzaslužniji smo što je Bosna i Hercegovina ostala država

Postojavanje postrojba HVO-a.

U pismu stoji:

Polazeći od činjenice kako je Bosna i Hercegovina suverena država u kojoj žive tri jednakopravna, konstitutivna i suverena naroda - hrvatski, srpski i bošnjački, te pripadnici nacionalnih manjina i ostali koji se izjašnjavaju kao neopredijeljeni, politički predstavnici u Bosni i Hercegovini se nalaze pred teškim pregovorima kako uskladiti izborni zakon o presudi Sejdić-Finci.

Mi, hrvatski branitelji, najzaslužniji smo što je Bosna i Hercegovina ostala tronacionalna država, ali ne možemo biti zadovoljni političkom pozicijom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Uz uvažavanje izbornog legitimiteta svake političke stranke i svakog pojedinca osobno, smatramo kako je Hrvatski narodni sabor BiH hrvatska institucija u kojoj treba definirati izbornu jedinicu u kojoj hrvatski narod u BiH može izabrati svoje predstavnike. 90% legalno izabranih zastupnika od općinske do državne razine čine zastupnici i vijećnici izabrani voljom hrvatskog naroda i smatramo kako oni trebaju izglasati izbornu jedinicu u kojoj će Hrvati birati svoje predstavnike koji će štititi jednakopravnost hrvatskog naroda te jednakopravan gospodarski i kulturni razvoj područja s hrvatskom većinom u odnosu na prostore s bošnjačkom i srpskom većinom. Naime, izrazito je vidljivo kako bošnjačka strana nema jednu adresu za konačni dogovor, pa nam priređuju politički igrokaz u kojem, ono što je prihvatljivo Radončiću nije prihvatljivo Izetbegoviću, Lagumdžiji i Silajdžiću, i obrnuto, s jasnim ciljem da se zadrži izborni inženjering koji bošnjačkim glasovima bira Hrvatima predstavnike u zakonodavnu i izvršnu vlast, a posebice člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Podsjećamo Vas kako je bošnjački lider, Alija Izetbegović, rekao da je Federacija brak iz interesa hrvatskog i bošnjačkog naroda, koristeći tu metaforu kao objašnjenje interesa obaju naroda.
No, danas se taj brak pretvorio u političko zlostavljanje od brojnijeg naroda. Smatramo kako je HNS BiH naša sigurna kuća.
Naše je stajalište kako pravo na biranje hrvatskog člana predsjedništva i hrvatskih zastupnika ne treba biti predmet dogovora s druga dva naroda, nego je to naše nedvojbeno nacionalno i ustavno pravo, iz kojeg proizlazi pravo na jednakopravnost, pravo na ravnomjeran razvoj, pravo na hrvatski jezik i obrazovanje na hrvatskom jeziku, pravo na medije, diplomatsko-konzularne institucije, pravo na zaštitu digniteta Domovinskog rata, pravo na socijalnu zaštitu hrvatskog naroda, pravo na demokraciju i zaštitu ljudskih prava, pravo na vitalni interes, reciprocitet, pravo na rotaciju i pravo na veto.

Institucije Bosne i Hercegovine su uzurpirane, poništena je izborna volja hrvatskog naroda. Primjerice, gospođa Borjana Krišto je hrvatski izabrani član Predsjedništva, a ne Željko Komšić, Vlada Federacije BiH je formirana mimo volje većine hrvatskih zastupnika u Parlamentu i Domu naroda FBiH, zbog čega je i obnovljen rad Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Stoga Vam se ovim putem i obraćamo, budući da je, kako smatramo, ovo prevelik teret i povijesna odgovornost za pojedince, i da je stiglo vrijeme da zastupnici HNS-a BiH zauzmu vitalna politička stajališta, preuzmu odgovornost i otvore pregovore ispred HNS-a BiH koji obuhvaća sve slojeve hrvatskog naroda u BiH, jednako kao što je to učinila i Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, 18. studenog 1991.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA
PROIZIŠLIH IZ DOMOVINSKOG RATA