Otkrivamo kakav je ostatak ljeta pred nama, i neće vam se nimalo svidjeti

Mostar, ljetovanje, Makarska, vremenska prognoza, ljeto, vremenska prognoza, ljeto, vrućine, milan sijerković, vremenska prognoza, vrijeme
Slična, uglavnom još i malo viša, ali ne i ekstremna, bit će do nedjelje, mjestimice i ponedjeljka, ali ne i u cijelom sljedećem tjednu.

Uostalom, vrućina i priliči sredini ljeta, u kojoj se nalazimo jučer i danas, barem prema jednostavnijoj, klimatološkoj računici, prema kojoj ljeto traje od 1. lipnja do 31. kolovoza. Dojam o prvih 46 dana je kojekakav, većinom negativan, u smislu žaljenja zbog manjka suhih i vrućih dana. No, je li baš sve tako crno?!

Kakvo nas vrijeme očekuje u iduća četiri mjeseca

Premda su još prošlog tjedna mnogi nosili jakne i duge rukave, i nerijetki gotovo svakodnevno prigovaraju kako ljeto i nije neko, podaci s meteoroloških postaja DHMZ-a su neprijeporni, barem kad se gledaju statističke vrijednosti. Srednja temperatura zraka u većini je krajeva u granicama višegodišnjeg prosjeka, štoviše, tijekom lipnja je većinom čak bilo iznadprosječno toplo, ponegdje  čak ekstremno toplo.

Srednja temperatura zraka prvih 16 srpanjskih dana također je uglavnom oko prosjeka.

Hoće li i kada dugotrajno suho i vruće razdoblje?

Iz svega navedenog može se zaključiti kako će ljubitelji pravog ljeta ove godine u većini BiH ostati nezadovoljeni. Kao i oni koji priželjkuju diljem zemlje dugotrajno suho, sunčano i vruće razdoblje. Vjerojatnost za takvo što u sljedećim je tjednima vrlo mala.

No, bit će ponekog upozorenja na umjerenu do najviše veliku opasnost na toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje.

Česti pljuskovi i oborine

Valja nam se prilagoditi promjenama, padovima i porastima temperature, te relativno čestim pljuskovima, ponegdje i obilnijima. Pritom će, vrlo vjerojatno, srednja mjesečna temperatura zraka u većini BiH u svakom od sljedećih šest mjeseci biti barem malo viša od prosječnih vrijednosti. Naravno, te dugoročne prognoze mogu se još mijenjati, ali zanimljivo je primijetiti kako su već više mjeseci prilično postojane.

DHMZ