Otimačina crkvene imovine i progon ČASNIH SESTARA IZ Tuzle

crkva, Tuzla
Tako je 1949. ukinut i HKD Napredak u Tuzli te oteta zgrada Hrvatskog doma.

Časne sestre Kćeri Božje ljubavi bile su prognane, ni krive ni dužne, tako da su morale napustiti Tuzlu, Josipovac i Breške, uz zabranu nošenja redovničkog odijela. Samostan časnih sestara na Josipovcu je izgrađen krajem 19. stoljeća. Družba Kćeri Božje ljubavi dobila je na poklon ovo zemljište od Bosanske vlade 1885. godine. Kako je zemljište bilo zapušteno, sestre su ga iskrčile, obradile i postepeno se formirala ekonomija prozvana Josipovac. Na ekonomiji je u rujnu 1886. godine izgrađen samostan „Josipovac" koji je materijalno pomagao Zavodu Kraljice sv. krunice u Tuzli.. Tu je živjelo i radilo desetak sestara. Nedaleko od samostana formirano je i groblje časnih sestara, na kojem počiva 40 časnih sestara, sve one koje su preminule u Tuzli.

Časne sestre Kćeri Božje iz Tuzle istjerane su iz Zavoda Kraljice sv. krunice, te iz Josipovca, u Slavinovićima kao i iz internata HKD Napredak. Časnim sestrama Kćeri Božje ljubavi komunističke vlasti su tada oteli Kloster, dvije zgrade Konvikta - s velikim dvorištem, te cjelokupno veliko imanje s kućom i školom u Breškama te golemo imanje s povećom kućom na Josipovcu. Zadnji je ostao samostan u Breškama, Emaus, gdje su sestre i kapelicu pretvorile u spavaonicu za sestre iz Tuzle. Ali komunisti nisu ni to trpjeli. Opljačkali su samostan, otjerali stočno blago, a sestre prognali. O tome događaju u Breškama kazivala nam je s. Otilija Krämer, misionarka na Kosovu i s. Felicijana Silić, medicinska sestra u Bitolju.

Sestrama je svagdje i sve oduzeto, samo im groblja nisu dirali, ostala su do danas netaknuta. Jer, komunisti su imali strah od posvećenih sestarskih posmrtnih ostataka.

Katoličkoj Crkvi u Tuzli su komunističke vlasti u razdoblju od 1945. do 1954. godine otele zemljište i kuću na Trnovcu, danas zvanom Šetalište "Banja", i na Ilinčici dio zemljišta i voćnjaka.

Zatim su oteli prelijepu i veliku dvokatnu zgradu tadašnjeg Župnog stana s tavanom, podrumom i dvorištem. U toj zgradi se danas nalazi Gospodarska komora, i to na samom Glavnom trgu slobode, u centru starog grada Tuzle do stare općine koja je skoro srušena.

U župnu kuću, tadašnje tuzlanske komunističke vlasti uselili su Odbor AFŽ-a, zatim Redakciju lista Front slobode, Invalidsko ugostiteljsko poduzeće, Odbor ratnih vojnih invalida Tuzla dok su svećenicima ostavili svega par prostorija.

Još uvijek Katoličkoj Crkvi nije vraćena njena imovina, Tuzla je još uvijek pod vlašću istih onih koji su i oteli pomenutu imovinu pa je teško povjerovati da će je isti i vratiti. No nadamo se da će Katolička Crkva svoje tražiti sudskim putem, pa možda dođu bolja i pravednija vremena te se pravdi udovolji.

komunistickizlocini.net