Oprez: U BiH i Hrvatsku sutra stiže veliko nevrijeme

snijeg, Mostar, Mostar, Hercegovina, snijeg, ljeto, HGSS Mostar, Mostar, snijeg, Mostar, snijeg, nepogoda, nevrijeme, Snažno nevrijeme, snježno nevrijeme, zima, oprez, Mostar, snijeg, snijeg, Mostar
Meteorolozi najavljuju obilnu lišu i jak vjetar. Količine padalina u ove tri regije prelazit će 50 litara kiše po metru kvadratnom, a vjetar će dostizati brzinu i do 60 km/h.

U ostalim dijelovima zemlje slabije padaline. U nizinama većinom kiša, a u višim područjima snijeg. U sjeverozapadnim područjima Bosne snijeg se očekuje i u nizinama.

I za susjednu Hrvatsku je najavaljeno veliko nevrijeme, a upaljen je i crveni meteoalarm za karlovačko i gospićko područje, te narančasti za zagrebačko i dubrovačko područje, Međimurje, Zagorje, Istru, Kvarner, i sjevernu Dalmaciju.

Susnježice i snijega može biti i na sjevernom Jadranu. Obilnija kiša,ponegdje uz izraženije pljuskove s grmljavinom očekuje se ponajprije u Dalmaciji. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, u Dalmaciji jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između -2 i 4, na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji između 9 i 14 stupnja.

Zbog najavljenih obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a kiše u Dalmaciji vozačima HAK savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja. Snijeg se očekuje i na sjevernom Jadranu.

Inače, danas se u većem dijelu Bosne i Hercegovine u nižim predjelima vozi po pretežno mokrom ili zasniježenom kolovozu, dok u višim predjelima ima ugaženog snijega na kolovozu.

Izdvajaju se putevi Kupres-Šuica-Livno, Gornji Vakuf-Prozor-Slatina, Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Srbljani-Bosanska Krupa, Travnik-Donji Vakuf, Novi Travnik-Bugojno i Sarajevo-Foča, kao i puteve na širem području Romanije.

Zbog intenzivnih snježnih padalina i većih količina snijega na kolovozu otežano se prometuje magistralnim putevima Priluka-Glamoč-Mlinište i Bosansko Grahovo-Kazanci, a zbog snijega i jakog vjetra i na putevima na širem području Gacka i Bileće, tako da su na ovim putevima obavezni lanci za teretna vozila. Ekipe putne operative nalaze se na terenu i interveniraju na svim dionicama, ali snijeg koji na pojedinim dionicama intenzivno pada otežava njihov rad.

Regionalni put R-419 Mihalji-Blidinje od sinoć od 19.00 sati ponovo je zatvoren za sva vozila .

Zbog učestalih odrona skreće se pažnja na puteve: Salakovac-Mostar-Doljani, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Vozačima se preporučuje da voze opreznije, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 10 minuta. Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić ne mogu prometovati teretna vozila preko 7,5 tona,priopćeno je iz BIHAMK-a.

prvi.tv