FOTO  Održana prva skupština Kluba utemeljitelja HDZ BiH

HDZ BiH, Mostar, Klub utemeljitelja

Na skupštini Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH sudjelovalo je 120 izaslanika iz cijele BiH te mnogobrojni gosti i uzvanici među kojima je bio i Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ RH.
Uz brojne uglednike, prigodnim riječima na prvoj skupštini Kluba utemeljitelja HDZ BiH obratio se i predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović.

Na samom početku svoga obraćanja predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović zahvalio se Klubu utemeljitelja i svim prisutnim, kao dijelu jedne velike obitelji, te svim onim utemeljiteljima koji nisu danas bili nazočni, a žive i živjeli su jedan domoljubni život kojim možemo biti ponosni i koji kao jedan politički odraz nastojanja daje jednu posebnu vrijednost koju svi mogu dostići u svom životu i djelovanju, kazao je dr. Čović.

„Mislim da smo napravili izvrsnu stvar kada smo danas organizirali ovu utemeljiteljsku skupštinu iz razloga što smo se kao stranka do kraja otvorili za sve probleme naše obitelji HDZ-a i kako bi sve svoje probleme riješavali kao obitelj, uvažavajući naše različitosti. Zahvaljujem se organizacijskom odboru, jer ste stigli prije našeg 12-tog sabora HDZ BiH koji će biti organiziran krajem mjeseca travnja 2015. godine, organizirati se i izabrati predstavnika koji će Kluba utemeljitelja HDZ BiH predstavljati u Predsjedništvu HDZ-a BiH. Želim vam uspjeh u radu i da izaberete one za koje vi smatrate da su najbolji, ali vodite računa da smo danas izrasli u jednu veliku obitelj HDZ BiH, zaključio je dr. Čović.

Klub utemeljitelja HDZ BiH je prema Statutu HDZ BiH zasebna organizacija, koja djeluje u sastavu HDZ BiH. Kao što su već Mladež HDZ BiH, Zajednica Žena HDZ BiH, Politička akademija HDZ BiH, tri stupa djelovanja HDZ BiH, tako Klub utemeljitelja postaje novi stup djelovanja HDZ BiH.

Na utemeljiteljskoj skupštini Kluba osim Pravilnika o radu kluba, usvojio se i Program rada Kluba utemeljitelja HDZ BiH, a izabran je i Predsjednik, Središnja tijela, Središnji odbor, Predsjedništvo i Nadzorni odbor Kluba utemeljitelja.
Rade Bošnjak je izabran za predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ BiH.

Za zamjenika predsjednika Kluba utemeljitelja javnim glasovanjem izabran je Ivo Andrić Lužanski, za potpredsjednike Kluba utemeljitelja javnim glasovanjem izabrani su: Mijo Matanović, Mato Zovko, Mijo Tokić, Anto Spajić, Zdenko Ćosić, Željko Raguž, dr. Nevenko Herceg, Josip Jerković.

Za članove Predsjedništva Kluba utemeljitelja izabrani su: Ivan Ivić, Blaž Župarić, Andrija Čančarević, Nikola Gabelić, Blago Mikulić, Ivica Dujmović, Ante Visković, Zdravko Franjičević, Antonio Sesar, Ivan Vrankić, Petar Majić.

Središnji odbor Kluba utemeljitelja broji ukupno 30. članova, a na Skupštini je izabrano 29. članova i to: Anđelko Mikulić, Milan Markić, Ante Boras, Ivan Leko, Mate Franjičević, Stipe Barun, Ivica Pašlić - Lhotak, Slavko Matić, Zvonko Mišković, Marin Ćorić, Anđelko Marković, Jerko Pavličević, Vicko Jogunica, Stanko Bošnjak, Zdravko Soldo, Rudo Kurevija, Marko Fanković, Fabijan Trbara, Ivo Šimunović, Jozan Laštro, Slaven Katičić, Ivan Bratić, Anto Šimić, Tomislav Obradalj, don Anto Jelić, Matko Matijević, Jozo Banović, Ivan Ćorluka, Ivo Mijić

Nadzorni odbor Kluba utemeljitelja Kluba utemeljitelja HDZ BiH čine: Luka Jurić, predsjednik, Josip Raič i Ivo Kolenda.
Na kraju Skupštine predsjednik Kluba Rade Bošnjak zahvalio se prisutnima na ukazanoj potpori.

„Čast je i zadovoljstvo biti predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ BiH. To predstavlja veliku odgovornost velik izazov, ali i priznanje. Uvjeren sam kako će HDZ BiH kroz Klub utemeljitelja kao novi stup svog djelovanja s još više snage ostvarivati svoju zadaću, a to je puna jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Bošnjak i naglasio kako će posebno usmjerenje Kluba biti prema braniteljima i braniteljskoj populaciji.