Od Konjica do Mostara stizat ćemo za 15 minuta

autocesta
Bučo je za TV1 pojasnio da se JP Autoceste FBiH nalazi u težoj financijskoj situaciji nego prije tri ili četiri godine jer je završen investicijski ciklus koji je rezultirao izgradnjom 49 kilometara autoceste

Izgradnja autoceste nastavlja se na jugu BiH na dionici od Međugorja prema Počitelju i dalje prema Mostaru a radi se i na zeničkoj zaobilaznici.

Dionica Konjic-Mostar je izrazito zahtjevna i nema mogućnosti da se financira klasičnim zaduživanjem kod međunarodnih financijskih institucija, prenosi Klix. No, JP Autoceste su predložile novu trasu ove dionice koja bi, umjesto oko milijardu eura, koštala oko 400 milijuna eura.

Bučo je pojasnio da bi dionica išla dolinom Bijele, a glavni objekat bio bi tunel kroz planinu Prenj u dužini od 10 kilometara. Vlada FBiH je načelno prihvatila ovaj prijedlog i usvojila idejni projekt, a Autoceste su uradile i druge potrebne studije.

Kada bi se završila ova dionica put od Konjica do Mostara, umjesto sat vremena, trajao bi samo 15 minuta.

"Put bismo skratili na 22 kilometra, ako vozite 130 kilometara na sat, onda sračunajte sami", rekao je Bučo.

Ova dionica bi mogla biti završena do 2020. ali je osnovni uvjet povećanje akciza na gorivo.

Cijela autocesta prema Jadranu, kako navodi Bučo, mogla bi biti gotova do 2020. uz dva prekida. Naime, dionica Tarčin-Konjic sada nije prioritetna te je prilično skupa, kao i dionica Mostar-jug Mostar-sjever.

klix.ba