FOTO  Od Bijače do Međugorja je oprano više od 7 milijuna eura

autocesta

... poduzeća Autocesta, revizijski izvještaj kojega su predstavili federalni revizori, ali i brojke objavljene na web stranici Autrocesta međusobno se ne poklapaju.

Govore u jednome dijelu o povećanju troškova na dionici zbog kašnjenja u radovima i drugih nepredviđenih troškova te potpisivanja dodatnih aneksa s izvođačima ili nadzorom, dok pak direktor Karić tvrdi suprotno, piše Večernji list.

Zahtjev Hrvata
Istodobno ukazuje se minus od sedam milijuna, a sumnja se kako je upravo izvučen u cestograditeljskim i izbornim ‘pothvatima', pa se sada nakon revizijskih izvještaja, među kojima je i onaj financijera europskih financijskih kuća, pokušava vještački namiriti. A sumnja se da je upravo izvučeno sedam milijuna eura. Ravnatelj Autocesta tvrdi pak da su uštedjeli i da će taj novac otići za izgradnju pristupnih i regionalnih cesta što je pak sastavi dio projekta izgradnje autocesta koje nemaju smisla ako, kao u sadašnjem slučaju vode nigdje ili doslovno u makadam.

Radovi na ovoj dionici su započeti prije dvije godine, a sredstva osigurana daleko prije toga još tijekom 2009. godine u razgovorima s Europskom investicijskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj kada su tadašnji hrvatski dužnosnici, što se pokazalo iznimno važnim, Dragan Vrankić, Božo Ljubić i Vjekoslav Bevanda kao državni i federalni ministri na sastancima u Londonu inzistirali da u međunarodnom sporazumu stoji da će se cesta istodobno graditi u tri dijela, sjeveru, u središtu i na jugu kao uvjetu za kreditni aranžman.

Ukupno 83 milijuna
Da toga nije bilo, kao što je političko Sarajevo politiziralo izgradnju autoceste, izmišljajući probleme, u Hercegovini se cesta zasigurno još ne bi gradila. Pa ipak po Karićevim riječima u izgradnju poddionice Kravica - Zvirovići je uloženo 62 milijuna eura, što je 7 milijuna manje od planiranog iznosa.

On kaže da će se ušteđena sredstva će se preusmjeriti na nastavak izgradnje koridora prema Mostaru. Sa ovih deset kilometara, Bosna i Hercegovina ima ukupno 72 kilometra završene autoceste, pohvalio se ravantelj Karić. Istodobno pak na službenoj internetskoj stranici Autocesta u izvještaju koji objavljuje ovo javno poduzeće stoji da je ugovor o izgradnji ove poddionice potpisan 2012. godine s vrijednosti od 61.6 milijuna eura s konzorcijem kojega je predvodio konzorcij OHL Brno iz Češke.

Taj iznos je u dva navrata prema službenom izvještaju na web stranici uvećan u dva navrata i to zbog probijanja roka za izvođenje radova. Zbog toga se konzultantskoj kući Roughton International Ltd Hampshire iz Velike Britanije povećan za 140.000 eura, a zatim je zbog dodatnih poslova potpisan još jedan aneks s povećanjem vrijednosti za pola milijuna eura, odnosno milijun maraka.