NSA prisluškivala razgovore iz BiH

prisluškivanje

Operacija kodnog naziva Eikonal koja se provodila od 2005. do 2008. godine imala je za cilj testiranje prisluškivanja telefonskih razgovora kao i analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, piše Dnevni list. Kako je naveo, na provjeri su se nalazili i razgovori vođeni iz zemalja regije poput Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, a cijela je akcija vođena uz pomoć njemačke obavještajne službe BND. Navodno je napravljena i žuta lista na kojima se nalaze i obični građani, a ukupno se radi o 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, objasnio je Pilz, kazavši kako su se, između ostalog, prisluškivali međunarodni telefonski pozivi iz Hrvatske, Srbije i BiH kao i tri telefonske linije iz Slovenije prema inozemstvu.
Dnevni list u posjedu je izjave zastupnika Pilza u kojoj je vidljivo kako se u BiH prisluškivalo šest telefonskih linija. Od ukupnog broja 40 linija se odnosi na europske zemlje koje nisu dio EU-a, 94 su u članicama Unije, dok je 122 u zemljama na drugim kontinentima.

Analiza razgovora

U procesu filtriranja i analiziranja razgovora tražili su se Amerikancima zanimljivi obavještajni podaci kao i riječi koje upućuju na terorizam poput "bombe", a pritom su obavještajci tražili i osobne podatke određenih osoba, kao što su bankovni i porezni brojevi.
Zastupnik Pilz pritom je naglasio kako se u sklopu operacije pravila procjena koliko se može skupiti osobnih podataka građana, nakon čega se izrađivala sveobuhvatna analiza potencijalnih terorističkih prijetnji. Zanimljiv je i način na koji su se pozivi i sadržaji razgovora preusmjeravali pa je tako prvo odredište bio Frankfurt, nakon čega su se kopirali i slali u Pullach, gdje je sjedište njemačke obavještajne službe BND.
Na kraju su završavali u Aiblingu, gdje su ljudi iz američke agencije sve pozive analizirali, tvrde autori emisije.

Nije im poznata operacija

U Telekomu Slovenije u svom su komentaru za emisiju naveli da im operacija o kojoj je govorio Pilz nije poznata, ali da svojim klijentima ni inače ne mogu jamčiti tajnost razgovora u međunarodnom prometu.
Blogeri koji se bave provjerom aktivnosti NSA u svijetu tvrde kako je operacija Eikonal dio velikog združenog programa RAMPART-A, kroz koji Amerikanci surađuju s drugim državama koje im omogućuju korištenje telekom infrastrukture kao i smještanje američke opreme.