Njemačka traži 150 tisuća radnika: Evo kako do posla kojem se državljani BiH raduju!

radna snaga, imigranti, Njemačka, BIH, Njemačka, posao, posao, Njemačka, radna snaga, Njemačka, zavod za zapošljavanje
Kako piše Dnevni avaz, rješavanje tog problema Vlada u Berlinu vidi u dovođenju stručne radne snage iz inozemstva.

Za sada iz Bosne i Hercegovine najčešće posao dobiva medicinsko osoblje ili točnije njegovatelji. Zahvaljujući sporazumu između Savezne agencije za zapošljavanje iz Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH posao u Njemačkoj trenutno najlakše dobiva medicinsko osoblje.

- Do sada je 900 osoba otišlo po tom osnovu koji moraju imati srednju medicinsku školu opći ili pedijatrijski smjer i moraju imati odgovarajući staž, kazao je za TV1 Siniša Vlaisavljević iz Agencija za rad i zapošljavanje.

Nedostatak radne snage u Njemačkoj postaje kroničan problem. Zato osim medicinskog osoblja priliku za zaposlenje imaju inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari, strojovođe, varioci, kuhari, hotelijeri, vodoinstalateri i drugi.

Njemačka dva puta godišnje objavljuje listu nedostajućih zanimanja, a rješenje je primorana tražiti uvozom radne snage. Problem za kadrove iz BIH je sporazum između dvije Agencije koji se nastoji proširiti.

- Postoji obostrani interes. Uporedili smo njihovu listu deficitarnih zanimanja s našom gdje imamo višak nezaposlenih. Ostalo je da probamo usaglasiti nastavne planove u školama kako bi ljudi mogli dobivati zaposlenje, dodao je Vlaisavljević.

Primjera radi, varioci su traženi u Njemačkoj ali nastavni plan dvije zemlje je potpuno različit. Ipak, priliku za posao mjesečno dobije 1.900 radnika iz BIH angažiranih u domaćim tvrtkama koje svake godine dobivaju detašmane za rad u Njemačkoj.

- Radi se o tri vrste zanimanja građevinarstvo, rudarstvo, kao i montažni radovi strojarske struke, kaže Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.