Nino Raspudić: Zagreb se treba miješati u BiH, ali ne na štetu Hrvata

Nino Raspudić, HŠK Zrinjski, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Željko Komšić, Nino Raspudić, Treći entitet, BIH, Nino Raspudić, Mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Hrvati u BIH, Nino Raspudić, Treći entitet, Nino Raspudić, referendum, Nino Raspudić, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, Martin Raguž, Nino Raspudić, Sarajevo, predizborna kampanja, Nino Raspudić, Hrvatska, BIH, Nino Raspudić, BIH, izbori, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, predsjednički izbori, Nino Raspudić, Kolinda Grabar Kitarović, Nino Raspudić, kredit u švicarcima, kredit, priča hrvatske tranzicije, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Mostar, ante mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, Široki Brijeg, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Boris Dežulović, Nino Raspudić, grčka, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, vjera, Nino
Analitičar društvenih zbivanja Nino Raspudić ne vidi zašto je tomu tako; smatra da je to ustavna obveza Hrvatske te se nada da će se službeni Zagreb ubuduće ‘miješati u korist Hrvata u BiH, a ne na štetu kao što je to činio, recimo, bivši predsjednik Stjepan Mesić i ranije HDZ-ove garniture'

Podsjetimo, Karamarko je u subotu u Jajcu poručio da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari BiH kako bi Hrvati u toj zemlji ostvarili jednakopravnost, što sada nije slučaj. U jeku kampanje za opće izbore u BiH, takvu izjavu na nož je dočekao predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović, bivši zapovjednik Armije BiH, napominjući da će, ako postane predsjednik BiH, osobe poput Tomislava Karamarka i Aleksandra Vučića proglasiti personama non grata, jer im nije mjesto u zemlji koju ne poštuju. On smatra da je Karamarko između redaka poručio da želi ‘nastaviti s politikom Franje Tuđmana i Mate Bobana, u Den Haagu osuđenoj kao udruženi zločinački poduhvat'.

Tijekom turneje po BiH, gdje je dao vjetar u leđa bratskom HDZ-u BiH, Karamarko je kritizirao ostale hrvatske stranke - aludirajući na HDZ 1990. - što se nisu dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima. ‘Njima će suditi povijest, ali će im suditi i narod. One grane koje otpadaju od HDZ-a, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj, jednostavno usahnu i nestanu', slikovit je bio Karamarko.

Nino Raspudić ističe da nije problem to što su otpali od HDZ-a, ‘nego to što vode probošnjačku, a ne prohrvatsku politiku'. Taj analitičar, inače, pozitivnim ocjenjuje promjenu hrvatske politike prema BiH, kako onu predsjednika Ive Josipovića tako i premijera Zorana Milanovića, kao i posljednje najave šefa oporbe Karamarka. ‘Drago mi je što konačno postoji okvirni konsenzus oko potpore Hrvatima u BiH - ono što je prije bio prijepor sad je točka oko koje se svi slažu', ocjenjuje Raspudić.

tportal.hr