Nino Raspudić: Ne mogu navijati za BiH koja uskraćuje prava mojim roditeljima, sestrama i bratu

Nino Raspudić, stećci, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, izbori, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Hercegovci, Nino Raspudić, Ante Tomić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, referendum, U ime obitelji, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Sarajevo, cirkus, Nino Raspudić, Nino Raspudić, BIH, Hrvatska, Hrvatska zemlja, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Čapljina, Nino Raspudić
Na pitanje je li na Svjetskom prvenstvu navijao za Bosnu i Hercegovinu, Raspudić je kratko rekao: Ne!

Na pitanje zašto, uslijedilo je obrazloženje:

- Nemam emocija prema državnom sklopu kojeg trenutno simbolizira ta reprezentacija, a unutar kojeg mi najbliža rodbina živi bez političkih prava, kao građani drugog reda kojima drugi biraju političke predstavnike. Da je to eksplicitno bošnjačka reprezentacija imao bih simpatije prema njima kao prema susjedima. To je nešto što moji prijatelji Bošnjaci vole i naravno da ću je podržavati. Puno više poznajem i imam prijatelja Bošnjaka nego Nigerijaca. Međutim, u ovoj situaciji u kojoj se prodaje priča da je u BiH ustvari sve divno i krasno, da je to jedinstvena država i da oni predstavljaju sve ljude u njoj, to fikciju ne mogu emotivno podržavati. Istina je da se za nju navija samo na trećini teritorija BiH i da pola stanovništva odnosno pripadnici jednog naroda navijaju za nju i većinom igraju za nju. U Hercegovini je kružio štos koji je istinit. Kako ćemo navijati za BiH reprezentaciju kada više Brazilaca igra za Hrvatsku nego Hrvata u BiH reprezentaciji. Pozvan je jedan jedini, rekao je Nino Raspudić za Večernjak.

Na pitanje je li ga strah da će ga sad u BiH uspoređivati s Dodikom, koji također s ponosom ističe da ne navija za Bosnu i Hercegovinu, Raspudić je odgovorio:

- Ne. Kako ja mogu navijati nešto što se gura kao simbol države koja uskraćuje politička prava mojim roditeljima, sestrama i bratu. Nekome u Zagrebu koga posebno ne dira stanje u BiH to može simbolizirati raju, šegu i ćevape, i pobuđivati pozitivne emocije i to je legitimno. Ali što meni simbolizira žuto-plava zastava koju je skrojila međunarodna zajednica, kao što je i skladala himnu bez teksta? Nedavno sam se našalio u jednom tekstu da bi logičan nasljednik Safeta Sušića na klupi BiH bio visoki predstavnik Valentin Inzko. Pošto je međunarodna zajednica sklepala i državu i zastavu i himnu, onda neka preuzmu odgovornost i za vođenje nogometne reprezentacije i ravnopravnu nacionalnu zastupljenost, u skladu s igračkom kvalitetom, u njoj, kazao je Raspudić.