Nikšić je novac za pomoć poplavljenima stavio pod punu stranačku kontrolu

Nermin Nikšić, nepotizam, država za čovjeka, Nermin Nikšić, Dragan Vrankić, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, salmir kaplan, Vjekoslav Čamber, Nermin Nikšić, obmana, struja, Nermin Nikšić, vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić, Zdenko Čosić, prevara, Nermin Nikšić, prosvjedi, ostavka, Zukan Helez, Nermin Nikšić, transkript, Vlada ZHŽ-a, Zdenko Čosić, Marinko Čavara, Nermin Nikšić, poplave, Novac, platformaši, CCI, BIH, Federacija BIH, Nermin Nikšić, Federacija BIH, Nermin Nikšić, HNŽ, zemljište
...jedan je od najžešćih kritičara vlade premijera Nermina Nikšića (SDP).

Poznat je po tome da Nikšićevu vladu, za koju ističe da je sastavljena od „dvije stranke i nekoliko pojedinaca", od početka njenog mandata naziva nezakonitom, neustavnom i štetnom za sve građane većeg bh. entiteta.

I u intervjuu za „Dnevni avaz" Čavara oštro kritizira Vladu jer ništa nije učinila da pomogne građanima koji su u poplavama ostali bez kuća i imanja.

- Federalna izvršna vlast je mjesec nakon prvih poplava izvijestila Parlament FBiH da se dogodila prirodna nesreća, bez ikakvog plana o tome kako pomoći unesrećenima. A, nakon dva mjeseca, predložili su zakone da bi pod punu stranačku kontrolu stavili sredstva za pomoć i uspostavili fond u kojem bi zaposlili i namjestili stranački podobne kadrove. Fond je u stvarnosti paralelni sustav kompletnoj izvršnoj vlasti FBiH, a koji, po zakonu, ne može početi funkcionirati prije 10. mjeseca.

Mjesec je protekao da se prvi put sastane Upravni odbor tog fonda, a dok se na temelju Statuta sačine pravilnik i sistematizacija i isti usvoje, provede procedura natječaja za upošljavanje, dok ti isti naprave planove za modele pomoći, dok ti modeli budu odobreni od Upravnog odbora, pa Vlade..., tko zna kada će tek ti biti spremni pomoći unesrećenima. A tek kada će raspisati natječaje za izvođenje radova i završiti natječajnu proceduru...

Također, Zakonom o financiranju pomoći zabranili su humanitarni rad pomoći unesrećenima te zabranili, odnosno naložili zatvaranje svih drugih računa za pomoć i prebacivanje s tih računa sredstava na njihov račun i u njihovu korist, kazao je Čavara za Avaz, dodajući da "dok se ministri SDP-a i SDA utrkuju tko će više skupiti predizbornih poena, što ponovo dokazuje da je nesreća Federaciju zahvatila u trenutku rušenja pravnog sustava i revolucionarnog preuzimanja vlasti 17. ožujka 2011. godine suprotno Izbornom zakonu i demokratski iskazanoj volji na izborima".

Čavara kaže da narod s razlogom strahuje za zloupotrebu pomoći jer kako kaže, sve se pokazalo jasnim kada su prijedlog HDZ-a BiH, koji je podržao i Klub SBB-a u Parlamentu FBiH, da se odmah jednokratno dodijeli po 3.000 KM unesrećenima vladajuće stranke odbile.

Što se tiče antikorupcijskih zakona on smatra da je to samo predizborna priča. "Da nije tako, bili bi usvojeni 2011. i do sada bi bilo rezultata, a ne 2014. i počinju se primjenjivati 2015. godine!?"

"Bez radikalne promjene u načinu obnašanja vlasti nema bolje budućnosti za sve narode i građane. Temelj politike i vlasti mora biti rad za opće dobro i vjerujem da će glasači takve prepoznati u svakom narodu i takvima dati povjerenje", kazao je Čavara uvjeren da Čović i HDZ BiH u koaliciji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora pobjeđuju uvjerljivo u okviru hrvatskog biračkog tijela.

Govorio je i o preustroju Federacije. "Stav HDZ-a BiH je iskazan u Programu stranke, usvojenom na Saboru, u kojem smo definirali da je ovakav ustroj preskup, neupravljiv i neodrživ. Da je potrebno reorganizirati skupu administraciju deset županija/kantona i Federacije u četiri administrativno-teritorijalne jedinice na temelju jasnih kriterija i mogućnosti gospodarskog razvitka s najvišim standardom u poštivanju nacionalnih i građanskih prava. Protiv smo bilo kakvih podjela i zatvaranja u nekakve rezervate. Mi želimo zaključiti period sukoba i otvoriti vrata suradnje u izgradnji boljeg sutra za sve.

Sve su smješniji političari koji, mašući rukama u stilu velikih vođa, galame da će oni spasiti BiH od podjela. Kojima pokušavaju zaplašiti građane BiH da bi zaboravili stanje u kojem se nalaze zahvaljujući njima, a ti isti svojim djelovanjem najviše štete BiH i dijele je.

Od Mostara su međunarodna zajednica i druge interesne skupine i pojedinci napravili grad slučaj. Prvenstveno nametanjem Statuta s ciljem sprječavanja dominacije brojnijih, a u drugim općinama i gradovima je dominacija brojnijih omogućena. Predlažemo ista rješenja za sve općine i gradove. Kao što predlažemo ista prava za sve konstitutivne narode i ista prava za svakog građanina.

- Ova vlast je sinonim nezakonitosti i sve očitije korupcije koja je postala svakodnevna vijest u medijima i bez adekvatne sankcije pravosudnog sustava, pa je, čini se, postala normalna. Kao što svi znaju da je Izborno povjerenstvo poništilo izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije i Vlade FBiH, a te iste osobe već tri godine i pet mjeseci upravljaju, dijele, poklanjaju kompletnu imovinu Federacije, pa tko imalo informiran i razuman može imati povjerenja u takvu vlast, koja je sama sebi svrha - kazao je Čavara.