Na referendumu nema gužvi, kod Gacka blokiran pristup glasačkom mjestu

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info

Glasovanje se provodi na 1885 glasačkih mjesta, a nakon njihova otvaranja u 7 sati nje bilo većih gužvi. Prema podacima prikupljenim s gotovo 90 biračkih mjesta, do 9 sati glasovalo je oko 77 tisuća ljudi, što je 6,30 posto od ukupnog broja od oko 1,2 milijuna registriranih. Najveća izlaznost zabilježena je u ruralnim sredinama.

"Ovo je prvi referendum u BiH i RS nakon Daytona i na to smo jako ponosni", kazao je Karan koji predvodi povjerenstvo zaduženo za provedbu referenduma što ga je zabranio Ustavni sud BiH. Taj je sud donio i pravorijek po kojemu 9. siječnja kao dan RS diskriminira Hrvate i Bošnjake te ga je stoga proglasio neustavnim, a parlament RS obvezao na prilagodbu entitetskog zakona o praznicima toj odluci.

Referendumsko pitanje na koje u RS-u odgovaraju u nedjelju glasi: "Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS?".

Prema podacima povjerenstva, tijekom glasovanja zabilježen je jedan izgreda i to u mjestu Kula kod Gacka u istočnoj Hercegovini gdje žive pretežito Bošnjaci. Skupina Bošnjaka tamo je blokirala pristup jednom biračkom mjestu pa je, po Karanovim rječima, tamo iz "tehničko-sigurnosnih razloga došlo do spajanja dva glasačka mjesta".

"Smatralo smo kako je to najbolja odluka u ovom trenutku da ne remetimo glasački proces", dodao je Karan. Ustvrdio je kako je unatoč tom izgredu ukupna sigurnosna situacija "izvanredna".

Glasačka mjesta ostaju otvorena do 19 sati.