Moguće konstituiranje Doma naroda Parlamenta F BiH početkom sljedećeg tjedna

Dragan Čović
...Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon listopadskih izbora,izjavio je Agenciji Fena tajnik Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

Po njegovim saznanjima, u strankama pobjednicama postoji takvo opredjeljenje, a manje-više se, kaže, ispunjavaju uvjeti i što se tiče konstituiranja kantonalnih skupština, iz kojih inače dolaze izaslanici za ovu federalnu parlamentarnu razinu.

Do sada su, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, izabrani izaslanici iz sedam županijskih skupština, a preostalo je da se izaberu izaslanici za Dom naroda iz Sarajevske, Bosansko-podrinjske i Unsko-sanske županije.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je ranije ovog tjedna kako mu je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović obećao kako će do kraja ovog tjedna biti završen izbor izaslanika za Dom naroda Federalnog parlamenta iz svih županija s bošnjačkom većinom.

Ostvarili se to obećanje konstituirajuća sjednica Doma naroda na kojoj bi bilo izabrano novo vodstvo Doma, izabrani predsjednici nacionalnih klubova i kluba ostalih, te, eventualno, predloženi predsjednik i potpredsjednici Federacije mogla bi biti održana do Nove godine.

Izborom novog vodstva Federacije BiH, koje određeuje mandatara za ssatav federalne vlade, kako piše HMS, stekli bi se uvijeti i da Predsjedništvo BiH imenuje Denisa Zvizdića, kandidata SDA za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Za razliku od Doma naroda, čije konstituranje prate teškoće najviše zbog zastoja u formiranju nekih kantonalnih skupština u FBiH, u dvodomnom Federalnom parlamentu je Zastupnički dom konstituiran 2. prosinca za naredni četvorogodišnji mandat.

Tada je za predsjedavajućeg Doma imenovan Edin Mušić, Bošnjak po nacionalnosti, iz Stranke demokratske akcije.

Potpredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda je Marinko Čavara, kandidiran iz koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, dok je Demokratska fronta kandidirala Sašu Mitrovića, drugog potpredsjedavajućeg, Srbina po nacionalnosti.

Stranačka pripadnost članova novog rukovodstva govori i o sastavu nove parlamentarne većine.

Značaj uspostave nove zakonodavne vlasti ne treba posebno naglašavati jer bez nje ne može biti formirana ni nova entitetska vlada./HMS/