FOTO  Mladi Španjolci očistili središte Bosanskog Grahova od smeća

bosansko grahovo, Španjolci
...- što se posebno osjeti u ovim ljetnim mjesecima kada se gradom širi nesnosni smrad - pa se tako dovodi u opasnost zdravlje svih njegovih žitelja i gostiju.

Budući da je u Drvaru u organizaciji tamošnje katoličke župe, od 24. do 31. srpnja boravila na radnom kampu skupina od 60 mladih iz Madrida, župnik Drvara i Bos. Grahova don Davor Klečina, stupio je u kontakt s grahovskim načenikom i direktorom komunalog poduzeća, te ponudio pomoć mladih Španjolaca u čišćenju središta grada.

Zahvaljujući direktoru „Hercegbosanskih šuma" Kupres Drašku Brniću, Španjolce je iz Drvara u Grahovo i nazad prevezao autobus grahovske Šumarije, a lokalno komunalno poduzeće osiguralo je dovoljan broj rukavica i vreća za smeće te vodu.

Također je na zamolbu organizatora ove inicijative, upućenu lokalnoj Policijskoj postaji i komunalnom poduzeću, omogućen izlazak na ulice kamiona koji su natovarili i odvezli na deponij prepune kontejnere sa smećem.

Mladi Španjolci su 30. srpnja 2015. temeljito počistili ulice središta grada - posebno površine uz kontejnere prepune smeća - te ispraznili kante za smeće koje se mjesecima nisu praznile.

Iako je akcija bila najavljena dan ranije preko društvenih mreža, gostima iz Španjolske - uz pokojeg pojedinca - nije se u čišćenju ulica nitko drugi priključio od domaćih stanovnika, posebno mladih. No ni to nije smetalo mladim Španjolcima da uz pjesmu i dobro raspoloženje, temeljito počiste središnju gradsku zonu i akciju privedu kraju.

Ni težak verbalni napad jedne mlađe stanovnice Grahova nije previše uznemirio mlade volontere iz Madrida niti ih omeo u njihovoj plemenitoj akciji.

Iako je većina prolaznika, posebno starijih osoba, pozdravljalo ovu inicijativu, za Grahovo je toga dana bio ne baš pohvalan prizor prepunih ljetnih bašta kafića u središtu garda i domaćih ljudi koji s čuđenjem ili indiferentnošću promatraju i komentiraju mlade goste iz Španjolske kako čiste od smeća njihov grad.

Nakon što su se mladi volonteri s pjesmom vratili u Drvar, na ulice Grahova su izašli kamioni komunalnog poduzeća i natovarili krupnije smeće i kontejnere, uz pokojeg stanovnika Grahova koji je došao pomoći.

Nažalost, dan poslije akcije na nekim od počišćenih mjesta opet je bilo vidljivo smeće pored kontejnera, pa je očito riječ da su neki nedobronamjerni pojedinci - iz tko zna kakvih pobuda - namjerno razbacali smeće kako bi bacili drugo svjetlo na ovu inicijativu.

Nad Bosanskim Grahovom ostalo je lebdjeti pitanje zar su morali iz daleke Španjolske doći ovi mladići i djevojke da bi počistili smeće koje su stvorili sami stanovnici Grahova.