Međunarodnoj zračnoj luci Mostar naložena provjera stanja ograde, Sarajevo i Tuzla problem sa laserima

pista sarajevo
Kao organ nadležan i odgovoran za obavljanje funkcije regulatora i nadzor u oblasti civilnog zrakoplovstva i kontroli letenja, BHDCA je objavila izvješće o događajima koji su utjecali na sigurnost letenja u 2015. godini. U njemu je navedeno da je BHDCA-u lani na teritoriji i van granica BiH prijavljeno 130 događaja koji utječu na sigurnost letenja. Od toga je 97 obveznih i 33 dobrovoljna izvješća.

Kao najozbiljniji slučajevi navedeni su jedna zrakoplovna nesreća - kada je zrakoplov Cessna C421 udario u vrh planine Ozren kod Doboja, prilikom čega je pilot smrtno stradao, kopilot teško povrijeđen, a zrakoplov potpuno uništen, te jedna ozbiljna nezgoda: tvrdo slijetanje zrakoplova L-410 tuzlanske kompanije „Icar Air" na zračnu luku u Ankoni. Tada je znatno oštećen prednji dio zrakoplova.

Sudeći prema brojnosti događaja, u zrakoplovnoj industriji muku muče sa pticama. Tako je na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo registrirano 11 sudara ptica i zrakoplova, na Tuzlanskom tri, na Mostarskom dva, a na Banjalučkom su lani imali dva događaja opisana kao "bliski susret zrakoplova i ptica".

Navedeni su i slučajevi pojave životinja na manevarskim površinama u Sarajevu i Mostaru. U tom pogledu, u izvješću je naglašeno da je potrebno da Međunarodna zračna luka Mostar provjeri u kakvom je stanju ograda i otkloni nedostatke, ako postoje. Također, zbog pojave zečeva potrebno je postaviti zamke za njihovo hvatanje.

Navedeno je i da Međunarodna zračna luka Sarajevo treba nastaviti kontinuirano pratiti pojavu lisica i predložiti mogućnost preventivnog djelovanja te da kontrolorima letenja treba ukazati na učestalu pojavu lisica na zrakoplovnom prostoru.

Među događajima koji ometaju sigurnost navedeno je i pet slučajeva ometanja laserom na zračnim lukama u Sarajevu i Tuzli, a kao uzrok su navedeni nemarnost i neznanje stanovnika BiH o posljedicama koje takvo nešto može imati po sigurnost zračnog prometa.

Kako je navedeno, BHDCA u suradnji sa BHANSA-om, Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo i policijskim organima treba iznaći najadekvatnije rješenje ovog problema nakon usvajanja novog zakona o zrakoplovstvu BiH.

U izvješću su spomenuta i dva slučaja leta bez odobrenja, jedan slučaj slijetanje bez odobrenja kontrole letenja, slučaj neodleđivanja zrakoplova prije polijetanja, let helikoptera u blizini granice sa susjednom državom... Registriran je i slučaj zaveden kao „neprofesionalno ponašanje osoblja u APP Zagreb". Objašnjeno je da kontrolor "povišenim tonom drži predavanje o kontroli letenja".