Ljeto u punom zanosu: Sunčano i vruće cijeli srpanj

vrucina
Zemlje zapadne Europe već je pogodio toplotni val, pa tako na Pirinejskom poluotoku temperature prelaze 40 stupnjeva. Cordoba u Španjolskoj mjerila je čak 43.0°C! I kod nas će ugrijati, ali ne tako ekstremno. Za vikend se očekuju temperature do maksimalno 36°C. Prema prognozama koje je objavio američki Accuweather cijeli srpanj će obilovati suncem, a visoke temperature se očekuju do sredine mjeseca kad bi vrućine trebale malo popustiti.

Prema dostupnim dugoročnim prognozama ovaj mjesec bi lako mogao proći bez kapi kiše, ali moguća su i oređena odstupanja o čemu ćemo svakako pisati.

Vrijeme je idealno za odlazak na godišnji odmor, ali i tada treba povesti računa o zaštiti kože. Sunčeve su zrake vrlo opasne za kožu, a sve je veći broj onih oboljelih od melanoma što je dovoljno upozorenje da se prije odlaska na sunce mažemo kremom s UV faktorom. Poželjno je nositi sunčane naočale, a glavu pokriti šeširom ili kapom.

Tijekom ovih vrućih dana preporučuje se piti više tekućine, najbolje vode, ali ne one koja se hladi u hladnjacima jer to izaziva kontraefekt. Prehladna voda, ili neki drugi napitak, uzrokuju da se ljudi više znoje pa sva popijena tekućina odmah izađe iz tijela. Treba izbjegavati i alkohol, a ono što također treba izbjegavati jesu gazirana pića.

I s hranom treba pripaziti, jer masna, pržena ili prejako začinjena hrana nikako nisu dobar izbor za ovako visoke temperature. Preporuča se jesti mnogo voća koje osvježava organizam, povrća te laganih variva i juha.

Brotnjo.info