Ljetna sezona u BiH obara sve turističke rekorde

turisti
U jeku ljetne, već se prave planovi za zimsku sezonu, s posebnim akcentom na vjerski turizam, koji je aktualan cijele godine. Podatak da je samo u srpnju kroz Sarajevski aerodrom prošao 109.141 putnik, što je i rekord, dokaz je uspješnosti ove sezone. Broj noćenja u odnosu na prvo polugodište lani uvećan je za 6,9 posto, piše Dnevni avaz.

Najviše noćenja ostvarile su, Hrvati (14,5 posto), a zatim turisti iz Turske (11,1 posto), Srbije (10,9 posto), Italije (6,3 posto) i Slovenije (6,1 posto). Po dužini boravka u BiH prednjače turisti iz Južnoafričke Republike, s prosječnim zadržavanjem od 5,6 noći, Irci sa 3,7 noći, Kuvajćani sa 3,1 noći i gosti s Malte s tri noći.

- Uloženo je dosta truda u promociju cijele Federacije i sada svjedočimo dobrim rezultatima našeg rada. Organizatori SFF-a uradili su odličan posao, vijest o dolasku svjetske zvijezde Roberta de Nira prenijeli su svi mediji širom svijeta i mnogi su tako čuli za našu zemlju. Radili smo dosta i na promociji Sarajeva, ali i Mostara, Međugorja, Neuma, Jajca, Bihaća - govori Đapo.

Pripreme za zimsku sezonu već su počele, a ministrica najavljuje da bi i ona trebala biti mnogo uspješnija od prethodne.

- Poseban akcent stavljamo na vjerski turizam, koji je aktualan cijele godine. Turiste je potrebno dovesti u zemlju, ali im i ponuditi nešto kvalitetno - dodala je Đapo.

Zakon o turističkim zajednicama još u srpnja 2014. proglašen je neustavnim i do danas rad zajednica nije reguliran. Reforma turističkog sektora je neizbježna, a i u Reformskoj agendi ponuđen je novi zakon o turizmu, kao i potpuna transformacija ovog sektora.

- Mi trenutno radimo na tri zakona: o turizmu, boravišnoj taksi i ugostiteljskoj djelatnosti. Valjan instrument za pospješivanje razvoja turizma jesu i poticaji ili transferi za turizam - zaključila je ministrica Đapo.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kazali su nam da će, nakon dobivanja mišljenja o programima za sufinanciranje iz nadležnih ministarstava, biti objavljen javni poziv.

Programi koji su okarakterizirani kao vrijedni podrške i na kojima će ovo ministarstvo raditi radi razvijanja turizma su: Razvoj i unapređenje planinsko-ruralnog turizma, sportsko-avanturističkog turizma, podrška agencijama koje dovode turiste u BiH, poboljšanje ponude suvenira te podrška manifestacijama međunarodnog karaktera koje će pomoći u dovođenju stranih turista u našu zemlju, kao i građenju brenda i tradicije BiH.