LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA STRUJE U F BiH Nepovjerljivim građanima nitko ništa i ne nudi

Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Neum, električna energija, napajanje, ep bih, ep hz hb, struja, provizija, ep bih, smjene, amer jerlagić, ep bih, struja, tarifa, ujedinjenje, ep hz hb, ep bih, ep hz hb, ep bih, ep bih, ep hz hb, naknada za poticanje, struja, el.struja, BIH, kupovina, Federacija BIH, struja, el.struja
Na tržištu postoje 24 opskrbljivača električnom energijom, s dozvolama za obavljanje te djelatnosti. Hrvatski Medijski Servis provjerio je što nove kompanije za opskrbu električnom energijom čije je sjedište u Mostaru nude kupcima i postoji li interes kupaca da, promijene opskrbljivača, jednu od dvije državne elektroprivredne kompanije.

„Ne znam ništa o tome, samo sam čula malo na vijestima da su se pojavili novi opskrbljivači, ali sve je to po meni zasada nesigurno. Struja je skupa, ali ja se ne bih još upuštala i prebacivala na neke nove, jer što je sigurno, sigurno je", kaže za HMS učiteljica Nada.

Ništa ne nude

Nove kompanije se još uvijek ne raklamiraju, niti javnost obaviještavaju po kojoj cijeni nude struju potencijalnim kupcima; kućanstvima, tvrtkama i drugim pravnim osobamai nude li je uopće. U Mostaru je sjedište triiju kompanija s licencama za opskrbu strujom. HEP-Trade d.o.o. je tvrtka kćer Hrvatske elektroprivrede ( HEP), kompanija Proenergy Zagreb, također ima svoju tvrtku kćer u Mostaru Proenergy d.o.o. Također i kompanija, EZPADA koja je osnovana 2004. i već posluje u nekoliko evropskih zemalja, a na tržištu BiH zastupljena je kroz firmu sa sjedištem u Mostaru.

Kada je Hrvatski Medijski Servis pokušao kontaktirati ove tri nove kompanije iz HEP-Trada i EZPADE nitko nije odgovarao na telefonske pozive, a iz Proenergy se javio gospodin koji je kazao trenutno "ništa nemaju i da nemaju novih korisnika, te da ne može više ništa reći".

Tržište električne energije u F BiH, čini se, tako je liberalizirano samo na papiru. U praksi tržišta nema, jer struju nude samo dvije državne kompanije Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB, koje međusobno ne konkuriraju, jer jedna opskrbljuje većinski bošnjačka, a druga većinski hrvatska područja . Prema odluci FERKA u F BiH postoji tržište električne energije, to znači više opskrbljivača, konkurencija, i sve ono što tržište podrazumjeva. U praksi i dalje imamo monopol državnih kompanija.

„Ni jedna od novih kompanija ne nudi ništa za kućanstvo, jer su to privatne profitabilne kompanije i njima nije interes opskrbljivati pojedinačno malo kućanstvo strujom. Elektroprivrede sada nude najniže cijene i zato za sada elektroprivrede nemaju konkurenciju, jer nitko nije u stanju ponuditi kućanstvima nižu cijenu", kaže glasnogovornica FERK-a Ines Kujundžić za Hrvatski Medijski Servis.

Kupci zainteresirani, ali nepovjerljivi

Kupci su, međutim, zainteresirani za mogućnost kupnje struje po nižoj cijeni od one koju im nudi jedna, odnosno, druga državna elektroprivredna kompanija, no s nepovjerenjem gledaju na nove tvrtke.

„Promijenila bih opskrbljivača ukoliko ponudi povoljnu cijenu i naravno nižu od sadašnje, ali tko može biti siguran da mi na kraju za par mjeseci neće doći i veći račun zbog nekog njihovog poskupljenja u Hrvatskoj, mislim da je sve to rizik", kaže medicinska sestra Franka za HMS.

Umirovljeni policajac Ivica misli da se narodu prodaje magla.

"Ne bih promijenio elektroprivredu jer ovi što se pojavljuju nisu nikakvi konkurenti, misli je Ivica. Nada se pojeftinjenju struje, jer, veli, ima malu mirovinu.

„Čula sam na televiziji da se može birati, ali s obzirom na moje osamdesete godine ja ostajem pri ovome, a ako vidim da će mi netko objasniti kako to funkcionira i da će biti bolje s drugim opskrbljivačem onda bih rado to prihvatila", veli baka Ružica.

Prema Odluci FERKA od 1. siječnja ove godine kupci, uključujući i kućanstva, imaju pravo bez naknade i u roku od 21-og dana od podnošenja zahtjeva za promjenu, promijeniti opskrbljivača,.

Od nove godine na snazi su dvije odluke FERKA- jedna o liberalizaciji tržišta struje i druga o poskupljenju struje. No, u praksi primjenjuje se samo ova potonja.

/HMS/