Kordinacija Udruga: Otvoreno pismo predsjedniku Parlamenta Federacije BiH, Fehimu Škaljiću

Postojavanje postrojba HVO-a.
Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani!

Zbog sve češćeg i obimnijeg kršenja zakona i neprovođenja odluka Ustavnog suda FBiH, kršenja ljudskih prava i nezakonitog oduzimanja stečenih prava braniteljima, zanima nas ima li ova Vlada većinsku parlamentarnu potporu za ovakav rad, priznaje li ova Vlada parlamentarnu demokraciju i ima li ikakvu odgovornost prema zastupnicima koje smo birali na prošlim izborima. Odnosno, zanima nas na kakav zakonit način Parlament može sazvati izvanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o radu Vlade i radu pojedinih ministarstava, a posebice o nepoštivanju odluka Ustavnog suda FBiH i donošenju nezakonitih uredbi. Također, zanima nas ima li ova Vlada za takav rad potporu većine zastupnika u Federalnom parlamentu, te predviđa li zakon da, ukoliko zastupnici ne mogu sazvati izvanrednu sjednicu Parlamenta Federacije, branitelji i građani mogu peticijom pokrenuti inicijativu za izvanredno sazivanje iste. Ukoliko postoji takva mogućnost, zanima nas koliko potpisnika treba imati peticija kako bi se sazvala izvanredna sjednica.

S obzirom da se ova pitanja tiču svih građana Federacije BiH, bilo bi poželjno da nam svoj odgovor pošaljete putem javnih servisa kako bi što više građana bilo upoznato s našom inicijativom i Vašim odgovorom, budući kako smatramo da je građanima Federacije BiH ugrožena pravna, materijalna sigurnost i egzistencija, za što je, prema našem dubokom uvjerenju, najodgovornija Vlada Nermina Nikšića. Parlament u svakoj parlamentarnoj demokraciji izglasava povjerenje ili nepovjerenje vladi i na taj način pokazuje odgovornost za procese koji se događaju u o tom društvu. Pravo na jednakopravnost, pravnu zaštitu, demokraciju, egzistenciju, sigurnost i sveukupna međunarodnom konvencijom zajamčena ljudska prava, prava su koja su nam Ustavom zajamčena, a na Vama je najveća odgovornost za funkcioniranje Ustavom zajamčenih prava.

Obrazloženje:
Namjera nam je na izvanrednoj sjednici utvrditi ima li ova Vlada povjerenje Parlamenta i Doma naroda Federacije BiH od strane većine zastupnika koje smo birali na prošlim izborima, jer je evidentno da je upitna većinska potpora ovoj Vladi od strane zastupnika Parlamenta i Doma naroda Federacije BiH.
U slučaju da ova Vlada nema potporu većine zastupnika u Parlamentu FBiH, smatrat ćemo je oktroiranom Vladom, nametnutom voljom visokog predstavnika, i bit ćemo prisiljeni svim, zakonski dopuštenim, sredstvima boriti se protiv diktature i samovolje koja nam ugrožava sigurnost, egzistenciju i Ustavom zajamčena ljudska prava.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA