Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga: Cilj zakona je bio manipuliranje braniteljske populacije

HVO postrojavanje
Novo pokrenuta Koordinacija braniteljskih udruga na nivou HNŽ-a, kako je istaknuto, ima za cilj usuglašavanje stajališta i zajedničko djelovanje u zaštiti prava branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata.

 Rečeno je da se mora ustrajati u realizaciji ideje koja ima za cilj zbližavanja, kao i zajedničkog nastupa svih Udruga HVO-a i hrvatskog puka u zaštiti Domovinskog rata. Istaknuto je da na samo takav način neke Udruge mogu steći status 'krovnih', i kao takve predstavljati branitelje, HVO i sve one Hrvate ratom unesrećene. Podsjetilo se da je od završetka Domovinskog rata i potpisivanja Dejtonskog mira, donijeto niz zakonskih dokumenata i njihovih aneksa, koji su u inim namjerama izmanipulirali i zbunili braniteljsku populaciju kao stvarne i potencijalne korisnike stečenih prava.

 Zakoni donošeni i dopunjavani u više navrata proteklih poratnih godina, pokazali su svu pravnu nesposobnost i ne poznavanje materije, svu stranačku ne zainteresiranost onih koji su bili na vlasti, i sve posljedice koje braniteljska populacija trpi. Politike i političari su ih pravili i donosili za dnevne ili potrebe izbornih kampanja, odnosno kako bi u njima našli  prostor i mjesto da zbrinu sebe ili članove obitelji. U zadnjih 150 godina, kazano je, u svijetu svaki dan je negdje rat, svijet je pun iskustava koja su se mogla primjenuti  i na nas! Na žalost, lako je shvatiti da to nije bio interes vladajućih !!! Rečeno je, revizija svakako, ali najprije Ministarstva branitelja i Ureda obrane u kojima mogu raditi djelatnici koji imaju preporuku, ili su iz reda A RBiH i HVO-a.

Tražimo da Federalno ministarstvo branitelja kadrovski popunjava  A RBiH i HVO u odnosu 2,3:1,  kako je utvrđeno Dejtonskim mirom, što znači, da radna mjesta u Ministarstvu, koja pripadaju HVO-u, nikako ne mogu popunjavati Hrvati koji su bili u A RBiH, odnosno sastavni dio natječaja za radno mjesto mora biti i suglasnost braniteljskih udruga. Pravnu formulaciju je lako napraviti. Nedopustivo je da loš rad i loša evidencija Ureda obrane, za posljedicu imaju ispaštanje i gubljenje stečenih braniteljskih prava.

Nužno je da Ministarstvo branitelja pokrene inicijativu formiranja jednog stručnog tijela, sačinjenog od predstavnika braniteljske populacije iz redova A RBiH i HVO-a, i pravnih eksperata (kojih u BiH sigurno ima), i da isto dobije odgovarajuće vrijeme kako bi temeljem saznanja i tuđih iskustava, napravilo adekvatne zakone i kvalitetno ustrojilo odgovorne institucije. Ovako, danas branitelji ispaštaju nečije ne znanje i ne rad, a naravno i lošu politiku. Zato tražimo neopozivo zaustavljanje svih revizija i vraćanje u pravo svih izvedenih korisnika! Donošenjem novih zakona, kvalitetnom evidencijom i pravim ustrojem Ministarstva, trajno bi se riješilo pitanje branitelja, a sramotni termin "lažni branitelj" bi bio zamijenjen u "državni lopov", a to je onda stvar MUP-a i Suda.

Na sastanku je data potpora predsjedniku Federacije g. Živku Budimiru, i od njega se traži da ustraje u zabrani rada i razrješenju revizorskih timova. U potpunosti je osuđena emisija  "Licem u lice" urednika g. Hadžifejzovića, u kojoj su sudjelovali predsjednik Federacije g. Živko Budimir i ministar branitelja g. Zukan Helez. Jezik ulice, koji je prezentirao Helez, a vješto tolerirao Hadžifejzović , nije vrijeđao samo generala HVO-a Budimira, nego i sve nas koji smo bili pripadnici te vojske, a poniženje i minimiziranje funkcije "Predsjednika Federacije" je javni, medijski šamar svim građanima BiH.
Zamjeramo predsjedniku Budimiru što se uopće upustio sudjelovati u jednoj ovakvoj emisiji, jer teme koje za razgovor ili raspravu mogu imati predsjednik i ministar u Vladi jedne države, su svakako za nekog drugog mjesta i sa, ako ništa, protokolom obvezujućim ponašanjem!

 Sramota !!!

U apsolutno skandaloznom dijalogu ministar Helez je spominjao i krovne braniteljske udruge sa hrvatskim predznakom, uz tvrdnju kako ga stoje i podržavaju u njegovim sramnim revizijama. Želimo,  i nadamo se, da će se prozvani oglasiti, i to bez straha da će im Helez ukinuti ili umanjiti neka od stečenih prava, jer im ih on nije ni ti dao!

Sramotno prozivanje gđe. Jasne Zlomislić, udovice iz Domovinskog rata, supruge poginulog branitelja HVO-a, u najboljem slučaju traži sudski rasplet. Ministre Helez, mogao si prije TV emisije provjeriti dokumentaciju udovice Zlomislić, ionako reviziju radiš selektivno, vrijeđao si nju, njenu djecu, i svu siročad iz rata! E to mora imati cijenu!

Za kraj ovog svog priopćenja mi, Koordinacija braniteljskih Udruga HNŽ-a, smatramo važnim da o sramnoj reviziji i nemilom TV događaju, svoje očitovanje daju svi Hrvati koji sudjeluju u izvršnoj vlasti Federacije (jer Helez kaže da ga uvijek jednoglasno podržavate), kao i predstavnici stranaka i udruga sa hrvatskim predznakom, stoji u priopćenju  Koordinacije hrvatskih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

ZU HVIDR-a HNŽ, g. Zoran Zovko

Udruga umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO HNŽ, g. Grgo Pandža

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ HB, g. Mirko Krezić


Udruga hrvatskih branitelja i invalida liječenih od PTSP-a, g .Dinko Tipurić

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, g. Dragan Mandić

Udruga roditelja Hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, g. Ivan Pekić

Udruga nositelja visokih odličja HVO, g. Ivan Ćavar

Udruga „Zavjet“ Podružnica Hercegovina, g. Franjo Cvitković

Hrvatska udruga logoraša, g. Željko Vladić

Udruga Specijalne policije Domovinskog rata Munje - Mostar, g. Tihomir Ljubić