Kontra mjere ukoliko 10. rujna mlijeko ne prijeđe granicu

mirko sarovic

... te Hrvatska nema valjane argumente. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović jučer je upozorio kako se u žalbi, i pored formalnih razloga, krije suština problema koji je zapravo političke prirode budući da Hrvatska na ovaj način ucjenjuje kako bi joj se odobrio bescarinski režim koji je RH izgubila prema BiH nakon što je postala dio EU, a izašla iz CEFTA-e, piše Dnevni list.

Ministar je po prvi put i otkrio što je zapravo sadržano u žalbi pa je tako vidljivo kako Hrvatska smatra da BiH još nije spremna za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Europske unije te je stoga izrazila mišljenje kako u našu zemlju ponovno mora doći inspekcija iz Dublina.

Politički pritisak

Međutim, za Šarovića je ovo samo formalnost te je ponovio kako se iza žalbe zapravo krije politički problem budući da Hrvatska na ovaj način pokušava izvršiti pritisak uoči nove runde pregovora oko tradicionalnih kvota za izvoz hrvatskih proizvoda u BiH.
Osobno pak, Šarović misli kako se Hrvatska boji da će proizvodi iz BiH biti jaka konkurencija njihovim proizvodima te da je stoga odlučila na ovaj način stopirati cijelu proceduru.

Da stvar bude gora to se dogodilo upravo u vrijeme kada je prva pošiljka mliječnih proizvoda već bila na granici, gdje je i zaustavljena. Što se tiče aktivnosti koje će BiH poduzeti, ministar vanjske trgovine ističe kako se na Vijeću ministara uvelike govorilo o problemu te kako je sada prioritet vidjeti što će se odlučiti na sastanku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije 9. ili 10. rujna

Kontra mjere

-Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, ako do 10. rujna ovaj problem ne bude riješen, predloži odgovarajuće mjere, potvrdio je šarović, koji ipak nije htio otkrivati o kakvim bi se konkretnim protumjerama radilo te kako će BiH sačekati ishod sastanka.

Međutim važno je napomenuti kako će se tijekom rasprave o prigovoru Hrvatske na izvoz odluka donositi prostom većinom glasova. Time je dao određenu dozu optimizma kako će BiH ipak dočekati pozitivne vijesti u idućih desetak dana. Do tada jedine kontra mjere koje građani mogu poduzeti su, naveo je Šarović, kupovina domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda.