Kebo: Mahmuljin i Džaferović bili na mjestu gdje su mudžahedini odrubili glavu srpskom civilu

Mirsad Kebo, Potpredsjednik Federacije BiH, državna tajna, Jozo Leutar, Sefer Halilović, Nedžad Ugljen, Jozo Leutar, supruga Sefera Halilović, Nedžad Ugljen, Mirsad Kebo, Vlada FBiH, ubojstvo, Mirsad Kebo, Živko Budimir, Hrvati, nacionalni interes, Živko Budimir, Mirsad Kebo, Jerko Ivanković Lijanović, skandal, Mirsad Kebo, Hrvati u BIH, izbori, Mirsad Kebo, BIH, ratni zločin, ratni zločini, Mirsad Kebo, alija izetbegović
... civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, općina Zavidovići, protiv tadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi sigurnosti Zenica Šefika Džaferovića, priopćeno je iz ureda potpredsjednika FBiH.

U priopćenju se navodi da je Kebo odlučio da javnosti prezentira dio dokumentacije koju je uputio Tužiteljstvu BiH da bi se izbjegle "spekulacije i nagađanja javnosti o imenima odgovornih u slučaju ‘Vozuća".

Kebo je 16. prosinca uputio dio dokumentacije glavnom tužitelju BiH Goranu Salihoviću zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom u mjestu Vozuća, a u dokaznom materijalu su, pored ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u razdoblju od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki dužnosnici.

"Obavljajući dužnost potpredsjednika FBiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi ostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije s kojim su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Mahmuljin i Džaferović 18. travnja 1994. godine prilikom posjete Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda "El Mudžahid" likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti", navodi se u Kebinoj prijavi dostavljenoj Salihoviću.

U prilogu dokumentacije nema ostalih svjedoka da bi se izbjegli eventualni pritisci i mjere na njih i članove njihovih obitelji, ističe se u priopćenju.

Kebo je Tužiteljstvu BiH dostavio i dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali /potpredsjednik SDA/ Bakir Izetbegović, Džaferović i drugi.

Prema službenoj zabilješci, Bakir Izetbegović boravio je u kući u blizini Zenice u kojoj je bio smješten punkt Iranske obavještajne službe, o čemu postoji i dokumentirana izjava svjedoka njegove posjete, kao i fotografije objekta.