Izvanredno izvješće o stanju poplava na teritoriji Federacije BiH

Hercegovačko - neretvanska županija. Stanje na hidroelektranama u 12,.00 sati: Na HE Jablanica kota iznosi 268,79 m/nm (max. 270 m). Trenutno je otvoreno 6 klapni preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 810 m3/s.

Na HE Mostar kota je 77,66 m/nm (max 78,00). Ukupan protok sa preljevom iznosi 1175m3/s.

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u 12.00 sati iznosi 1080 cm.

Vodostaj rijeke Bune iznosi 331 cm i u odnosu na jučerašnje jutro viši je za oko 25 cm.

Zbog izlijevanja rijeke Bune (na dva mjesta) i dalje je zatvorena za promet lokalna prometnica Buna - Blagaj.

Vodostaj rijeke Jasenice trenutno je 180 cm i zasad nema prijetnji od izlijevanja.

Ekipe Službe civilne zaštite i vatrogastva Grada Mostara su u pripravnosti i u stalnom kontaktu sa nadležnim službama u Gradu Mostaru i HNK-a.

Općina Čapljina

Prema informaciji Agencije za vode HNK-a za područje Dračeva na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. U 20.45 sati zatvoren je granični prijelaz Gabela-Polje zbog visokog vodostaja rijeke Neretve.

Zbog velike količine vode na kolniku, za sav promet zatvorena je regionalna cesta R-426 Gabela-Polje - Čapljina.

Za sliv rijeke Trebižat na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Vodostaji rijeka Neretve, Krupe i Bregave su u blagom porastu.

Stanje je otežano u naseljenim mjestima Nerezi, Svitava, Karaotok, Gabela-Polje, Šurmanci i Počitelj Polje. P.H.E. Čapljina još uvijek je van pogona.

Općina Ravno

Zbog velike količine vode na kolniku, za sav promet je zatvoren regionalni put R-425a Hutovo-Ravno, u mjestu Vrutak. U prekidu je i dionica Trnovica -Ravno.

Zaselak Čajtoš je odsječen od ponedjeljka.

Djelatnik CZ Ravno, Bender, javlja danas (12,30 sati) s lica mjesta da je stanje u selu Vela Međa alarmantno. Po njegovim riječima već dvije familije su iselile iz svojih domova.

Općina Stolac

Vodostaj rijeke Bregave iznosi 104 cm. U posljednja 24 sata pritoka Radimlja je u porastu za 15 cm. Podzemne vode poplavile su podrume u stambenim zgradama blizu korita Bregave ( pet podruma). Visina vode je oko 0,50 cm.

U kanjonu, ispod sela Prenj, Bregava se izlila i poplavila dio poljoprivrednog zemljišta. Na putnom pravcu Rivine - Greda - Pileta, promet je otežan (prohodan za sva vozila), u dužini od oko 250 m.

Otežan je i promet lokalnim putem Prenj-Habatnice.

Općina Konjic

Zbog višednevnih padavina došlo je do izlijevanje rijeke Neretve u mjestu Tuščica-Studenac, također je došlo do izlijevanja u mjestu Ljuta. Sadašnja situacija (13 sati) je da je odsječen kompletna regija na lijevoj obali Neretve u pravcu Glavčine, Bijela, Borci, Glavatičevo, Bjelimići te dalje prema Kalinoviku i Nevesinju.

U posljednjih pet sati nivo rijeke Neretve porastao je za više od jednog metra.

Zapadno-hercegovačka županija

Općina Ljubuški

I dalje su na snazi redovite obrane od poplava. Vodostaj na mjernoj stanici Humac, jutros u 8 sati, iznosio je 317, a u 12 sati, 325cm (iznad 280 cm - redovne, a iznad 330 cm su izvanredne mjere). Vodostaj raste po jednom satu oko dva cm.

Općina Grude

Stanje na ovom području je slično jutrošnjem, s tim što je nivo vode u jezeru Nuga, jutros u 8,30 sati, iznosio 254,88 m n/v, a u 12,30 sati, 254,95 m n/v, i u porastu je oko dva cm po jednom satu.

U općinama Posušje i Široki Brijeg probleme stvaraju oborinske vode na kolnicima i pojedinim podrumskim prostorima.

U Općini Široki Brijeg nabujale su rijeke Lištica i Ugrovača, a u Općini Posušje postoji opasnost od izbijanja podzemnih voda. U stanje pune pripravnosti stavljena je Služba zašite i spašavanja na vodi i pod vodom, kako pripadnici tako i sva materijalno tehnička sredstva.

Hercegbosanska županija

Općina Livno

U srednjem toku rijeke Žabljak došlo je do izlijevanja rijeke iz njenog korita. Voda prijeti da poplavi naselje Salapići. U selu Prisap, zbog obilnih padavina proteklih dana došlo je do potapanja nekoliko pomoćnih objekata, gdje je voda prodrla i u podrume stambenih objekata.
Na magistralnom putu Tomislavgrad-Mostar, na potezu Mokronoge-Kovači, gdje se razlila rijeka Šujica, voda prijeti da potopi cestu i da dođe do prekida prometa. U selu Vedašić voda se razlila po lokalnom putu i na tom dijelu promet je otežan. Voda prijeti da poplavi i okolne objekte.

Općina Drvar

Problem predstavljaju slivne i podzemne vode, koje su poplavile podrume u desetak stambenih objekata. Lokalni pravac Drvar- Bastasi, zbog izlijevanja rijeke Unac zatvoren je za sav promet, koji se odvija alternativnim pravcem.

Bosansko-podrinjski kanton

Od Službe civilne zaštite općine Goražde dobili smo informaciju da je vodostaj rijeke Drine u stalnom porastu i prema mjerenjima u 12 sati iznosio je 350 centimetara. U naselju Luka na desnoj obali Drine došlo je do prelijevanja vode i plavljenja puta i dijela objekta "Betonare". Predviđa se još veći porast nivoa rijeke Drine. Stanje u poplavljenim područjima nije se promijenilo u udnosu na jutrošnji izvještaj. Službe civilne zaštite su u fazi pune pripravnosti.

Općina Pale-Prača

Nivo rijeke Prače i njenih pritoka se naglo povećava, ali još uvijek nije došlo do izlijevanja rijeke iz svog korita. Aktivirano je novo klizište na regionalnom putu Prača-Goražde u mjestu Srednje, koje prijeti odronjavanju i prekidu ove putne komunikacije.

Općina Foča-Ustikolina

Izvršeno je izmještanje materijalnih dobara iz objekata d.o.o. ,,Baša" i stambenog objekta vlasništvo Borovina Hadžana. Također je urađena obaloutvrda sa vrećama od pijeska ispred jedne vikendice, kako bi se spriječilo njegovo veće plavljenje.
U jutarnjim satima zasjedao je općinski Štab civilne zaštite koji je donio određene zaključke o poduzimanju preventivnih mjera u cilju sprečavanja daljnjeg plavljenja spomenutih područja. Donesena je odluka da se snabdijevanje građana vodom sa vodozahvata Ustikolina obustavlja, a da će se koristiti alternativno napajanje sa izvorišta Kreča.

Posavska županija

Rijeka Sava duž cijelog svog toka je u porastu na području ove županije. Visina vodostaja rijeke Save izmjerena danas u 12 sati, na sljedećim vodomjernim stanicama:

- Slavonski Brod - Brod 568 cm (jutros 558 cm), redovne mjere od poplava na 750 cm.
- Slavonski Šamac - Šamac 442 cm (jutros 433 cm), redovne mjere od poplava na 670 cm.
- Županja - Orašje 678 cm (jutros 672 cm), redovne mjere od poplava na 860 cm.

Srednjebosanska županija

Vodostaj rijeka na području Kantona je u porastu, ali nema izlijevanja iz korita. Vrijeme oblačno sa kišom i susnježicom.

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo

Stanje na klizištu kod hidrocentrale „Bogatići", danas u 13 sati je nepromijenjeno u odnosu na jutros u 8.30 sati. Vodostaj rijeke Željeznice, u odnosu na jutros je značajno uvećan (duplo veći) i još uvijek naglo raste. Padavine i dalje ne prestaju, te postoji opasnost od plavljenja. Šest objekata (vikendica) je, do sada, ugroženo.

Općinski operativni centar službe civilne zaštite Novi Grad, Ilidža i Vogošća:
Vodostaj rijeka i potoka na području ovih općina se znatno povećao, ali još uvijek nije došlo do izlijevanja istih.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je blago porastao u odnosu na protekli period. Trenutna visina vodostaja rijeke Bosne je 280 cm mjereno u 12 sati. Za sada nije bilo izlijevanja rijeka iz korita, priopćio je Federalni operativni centar Civilne zaštite.

Fena