Izvandredno stanje proglašeno i u Banja Luci

poplave
Foto: Nezavisne novine

Naređeno je da komunalna poduzeća nadgledaju da li prijeti opasnost objektima infrastrukture i eventualno pravovremeno interveniraju, te da formiraju ekipe i uvedu stalne dežure do smirivanja situacije, saopćeno je iz Republičke Uprave Civilne zaštite. 

Na području Mjesne zajednice Krupa na Vrbasu, na desnoj obali prema Krminama, voda je prodrla u objekte u kojima se ne stanuje.

Na području Mjesne zajednice Karanovac rijeka Švrakava na ušću u Vrbas se izlila iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište sa lijeve i desne strane puta.

Takođe, Vrbas se izlio iz svog korita i poplavio pomoćne objekte, poljoprivredno zemljište, a voda je ušla u 20 stambenih objekata. Stanovništvo je u većoj mjeri izmjestilo pokretnu imovinu i stoku izvan plavnog područja.

Nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, ali je bilo potrebe za vrećama sa pijeskom i u nekoliko navrata poduzeće "Građenje Đurić" je interveniralo i dopremilo određenu količinu vreća sa pijeskom.

Rijeka Vrbas je poplavila Ulicu Jesenjinovu i ušla u restoran "Obala" i dvije podrumske prostorije. U naselju Dolac u Ulici Slobodana Kokanovića 14 i 20 rijeke Vrbas i Crkvina su se izlile iz korita i poplavile okolne površine.

Na području Mjesne zajednice Borik u Ulici Save Kovačevića 32, 32a, 36, 40, voda se izlila iz svog korita i poplavila dvorišta i prostorije "Kajak kanu kluba".

Nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, dok je bilo potrebe za vrećama sa pijeskom. Dat je nalog preduzeću "Đurić" da dostavi vreće sa pijeskom, što je i učinjeno.

Na području Mjesne zajednice Lazarevo rijeke Vrbas i Široka su se izlili iz svojih korita i poplavile više ulica i dvorišta.

Srna