Izjednačiti prava pripadnika HVO-a i HV-a, da nije bilo Hrvata BiH bi šaptom pala

Postojavanje postrojba HVO-a.
Istaknuo je važnost hrvatskog naroda u BiH i Republike Hrvatske za očuvanje te zemlje, javlja Anadolu Agency.

Kovač je održao u Klubu veterana Zagreba predavanje pred stotinjak uzvanika na temu "Strategija hrvatske vanjske politike - Hrvatska politika prema BiH".

Izjavio je kako će budućoj hrvatskoj Vladi, koja se formira i kojoj će na čelu biti Andrej Plenković, glavni vanjskopolitički prioritet biti BiH u kojoj živi i hrvatski narod.

„Mi smo jedan narod i imamo dvije domovine, jedan velik dio Hrvata živi u BiH i mi želimo da ta zemlja napreduje na planu gospodarstva, ali i da jamči Hrvatima ravnopravnost, ustavotvornost i da se orijentira prema članstvu u EU koje ćemo makismalno podržavati", kazao je Kovač.

On je izjavio kako će BiH na svom putu prema EU uspjeti samo ispunjavanjem zadanih uvjeta. Istaknuo je kako je Hrvatska, uz Srbiju, potpisnica Dejtonskog sporazuma i jamac mira u BiH, a spomenuo je i svjedoke toga procesa, a to su Europska unija, SAD, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Govoreći o eventuanoj promjeni ustrojstva BiH, poručio je kako predstavnici triju naroda moraju artikulirati volju za eventualnom promjenama ustrojstva.

„Posljedica referenduma u Republici Srpskoj ne može biti ako se postavimo čvrsto, a to smo već učinili", smatra Kovač.

Uz Hrvatsku, dodao je, isto su se postavile zemlje zapadnog svijeta, ali i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije koji su na tragu poštivanja Dejtonskog sporazuma i ustrojstva BiH.

Odluke Ustavnog suda BiH su obvezujuće i konačne, kazao je Kovač, i dodao da su referendumom u Republici Srpskoj te odluke prekršene i kako je sada stvar na institucijama države BiH. Kazao je kako će Hrvatska i druge zemlje partneri nadzirati njihovo funkcioniranje te pratiti sankcioniraju li se kršenja Ustava BiH.

„BiH su u prvom redu spasili Hrvati, koji su se samoorganizirali. Hrvati u BiH, potpomognuti Republikom Hrvatskom, spasili su BiH, jer da se nisu angažirali, bila bi šaptom pala. To je činjenica i naša uloga u BiH od početka je krucijalna", kazao je Kovač.

On je rekao kako će biti potrebno izjednačiti prava pipadnika HVO-a sa pripadnicima Hrvatske vojske, a zbog optužnica koje stižu iz BiH, naglasio je, trebat će sjesti za stol sa kolegama na razini izvršnih vlasti dviju zemalja i zatražiti da se sa tim stvarima ne manipulira.

„Nama je u interesu procesuiranje ratnih zločina, ali ne na način da se time manipulira i Hrvate stavlja na stup strama. Tu svijest ćemo promicati i u zemlji i svijetu", poručuje Kovač.

U svom se govoru dotaknuo i odnosa sa Srbijom te srbijanski zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine usporedio sa apsurdnom mogućnošću njemačke nadležnosti za ratne zločine počinjene na tlu Francuske, Nizozemske i drugih zemalja nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Ponovio je kako traži da Srbija nadležnost za ratne zločine fokusira na svoj teritorij, a Hrvatska će se baviti zločinima počinjenim na svom teritoriju.

Govoreći o političkoj terminologiji u hrvatskoj vanjskoj politici, Kovač je kazao kako je od svog stupanja na čelo Ministarstva vanjskih i europskih poslova inzistirao na napuštanju retorike „regiona ili regije", koju smatra nepreciznom. Hrvatska ima susjede koji se nalaze u dvije regije, regija Srednje i regija Jugoistočne Europe, kazao je Kovač.