Imoćani i Hercegovci još nisu dovoljno upoznati što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU

Iako na tom potezu postoji jedan međunarodni granični prijelaz - Kamensko, te po dva manja prijelaza i privremena pogranična punkta, od 1. srpnja, bitne promjene graničnog režima dogodit će se samo na Kamenskom.

Na tom prijelazu ubuduće bi trebao biti zabranjen promet svim proizvodima animalnog podrijetla, poput mesa, mlijeka, sira i jaja, iako su o tome vođeni dugotrajni pregovori između Hrvatske i BiH, jer je dosad takva roba povremeno prevožena preko granice i na toj lokaciji. Međutim, Kamensko se nije našlo na popisu prijelaza na kojima će se poslije 1. srpnja moći uvoziti ili izvoziti roba te vrste, a jednaki režim vrijedit će i za dva međudržavna prijelaza - Bili Brig (Trnove Poljane) i Prisika - koja su i do sada mogli koristiti samo građani iz pograničnog područja bez mogućnosti uvoza roba.

Unatoč tome, Dalmacija će imati jedan granični prijelaz s BiH na kojem će se moći obavljati uvoz i izvoz svih vrsta roba, pa i onih biljnog i životinjskog podrijetla - a to će biti prijelaz Nova sela-Bijača, službenog naziva Granični prijelaz Metković. Osim toga, ustrojit će se poseban koridor od BiH prema luci u Pločama, jer će susjedna država preko Ploča moći uvoziti samo onu robu koja može ući u EU, a za koju se nedvojbeno utvrdi da zadovoljava standarde Unije.
Međutim, nešto je drugačiji izvozni režim, pa će BIH moći, po posebnim propisima, izvoziti u treće zemlje i onu robu koja ne može ući u EU s tim da će se ona morati voziti u zapečaćenim kamionima od graničnog prijelaza Metković do ukrcaja na brod u Pločama.

Hrvatska je dobila mogućnost uspostave posebnog režima provoza tereta kroz neumski koridor. Prema tom sporazumu, roba biljnog i životinjskog podrijetla prema Dubrovniku se prevozi u zapečaćenim kamionima, pri čemu se pečati kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli, a ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici. Provoz živih životinja preusmjeravat će se u luke Ploče i Trpanj na Pelješcu, gdje će se takav teret prevoziti trajektom, dok će područjem Neuma biti omogućen prolaz jedino kućnim ljubimcima u pratnji vlasnika.

Imoćani, ali i njihovi susjedi iz BiH, još nisu dovoljno upoznati što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU. Svakako, doći će do promjena u samom prijelazu granice, no one će biti usuglašene između dviju država. Tako će državljani BiH za prijelaz državne granice s Hrvatskom i dalje prolaziti temeljitu kontrolu od strane carinika i policajaca.

Pregovori u tijeku

U ovom trenutku, a na temelju važećeg bilateralnog sporazuma, Hrvatska priznaje osobne iskaznice BiH kao valjane putne isprave, no od 1. srpnja osobne iskaznice susjedne države tretirat će se kao putna isprava za ulazak u RH, samo ako o tome bude postignut prethodni dogovor.
- Hrvatska će postupati temeljem sporazuma, te u slučajevima da se državljanima BiH dopusti ulazak u RH s osobnom iskaznicom, granična policija će tako i postupiti i zato neće biti potrebne nikakve tehničke ili organizacijske predradnje - poručuju iz MUP-a.

Iako u MUP-u napominju kako su "u tijeku intenzivni pregovori u cilju donošenja novog Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji RH i BiH, koji će evidentno koristiti lokalnom stanovništvu", koje vode predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Imoćane i njihove susjede zanima i na koji će se način riješiti status vlasnika poljoprivrednog zemljišta koje pojedini građani obiju država imaju sa suprotne strane granice.

Nedvojbeno je da će najviše posla imati granični policajci u Imotskome koji će sada čuvati granicu EU-a. S obzirom na uvjete u kojima sada rade, i Zagreb i Bruxelles trebati će uložiti dodatan novac kako bi im olakšali posao.

Na zapad u prometnom traku ‘EU citizens'

Već smo se navikli čekati na graničnim prijelazima, u zračnim ili trajektnim lukama, u koloni za državljane iz trećih zemalja s oznakom "No EU". Od 1. srpnja morat ćemo pratiti oznaku "EU", što će značiti manje procedure i zapitkivanja od strane granične policije ili carinika, ako ste, recimo, doputovali u SAD.

Granica šuplja kao ementaler

Buduća granična crta Europske unije i BiH šuplja je kao ementaler. Jugozapadna i sjveroistočna strana planina Kamešnice i Dinare povezane su brojnim cestama, putevima i stazama koje najbolje poznaju pojedinci s one stranu zakona, krijumčari droge, oružja i ljudi. Od 1. srpnja će im taj dio granice biti još zanimljivija za prebacivanje iz BiH u Hrvatsku, jer čim se dokopaju Lijepe naše, nesmetano mogu krenuti prema zapadnoeuropskim zemljama. Da je tomu tako, potvrđuju paljevine planinarskih kuća i obavijesnih točaka HGSS-a u Kurtagića Docu, nedaleko Vagnja, i podno Duvjakuše na Dinari. Sumnja se da su ih zapalili krijumčari, kojima su korisnici tih kuća u planinama bili neželjeni svjedoci.

Slobodna dalmacija