Humanitarno razminiranje i njegov doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma na području Bosne i Hercegovine

Mostar, skup, FMOD

..., održan je znanstveno - stručni skup pod nazivom: „Humanitarno razminiranje i njegov doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma na području Bosne i Hercegovine".
Uvodnim riječima dobrodošlice u ime rektora Sveučilišta nazočnim izlagačima i posjetiteljima obratio se doc. dr. sc. Gordan Radić, dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije. Svoja izlaganja na skupu imali su prof. dr. sc. Darvin Lisica iz Sarajeva (Sigurnost i protuminske akcije), prof. dr. sc. Vojo Laković iz Beograda (Međunarodni terorizam) i Davor Kolenda, mag. Iz Mostara (Humanitarno razminiranje i međunarodni terorizam). Na skupu su sudjelovali i dr. sc. Mile Sadžak iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnica Ministarstva obrane BiH gospođa Marija Zelenika, general bojnik Filip Filipović, predstavnici organizacije BHMAC: Milan Rezo, Ranko Banjac, Viktor Filipović i Ivica Brkić, te drugi gosti.

Zaključak sudionika ovog značajnog skupa iz područja humanitarnog razminiranja i sigurnosti je:
1. Iz sigurnosnih razloga potrebno je žurno pronaći i uništiti sve mine, NUS i kasetnu municiju u minskim poljima na području BiH, ali se u prioritet moraju stavljati projekti prve kategorije.
2. Potrebno je istraživati uzročno -posljedične veze između humanitarnog razminiranja i međunarodnog terorizma, što je često prouzročeno nesuglasnošću djelovanja svih aktera protuminskih akcija i sigurnosnih službi koje se bave međunarodnim i domaćim terorizmom, na području Bosne i Hercegovine.
3. Humanitarno razminiranje u Bosni i Hercegovini nije dovoljno učinkovito i djelotvorno jer postoji ogromna površina urađenih projekata bez mina, ali i stradavanja ljudi i životinja u očišćenim prostorima.
Dekan Radić zahvalio je svim sudionicima skupa na dolasku i sudjelovanju, i uputio poziv za daljnje inicijative o sličnim skupovima visoke razine kojima bi Sveučilište Hercegovina odgovorno pristupilo u znanstvenom i stručnom smislu.