Hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a : Otvoreno pismo akademiku Muhamedu Filipoviću

Bakir Izetbegović

...napisao sultan Mehmed II. Osvajač, poznatiji kao El Fatih, nama braniteljima oboljelim od PTSP-a nije jasno na koga se navedena povelja odnosila. Budući da Vi tvrdite kako prije dolaska Turaka u Bosni i Hercegovini nije bilo ni Hrvata ni Srba, isto kako je u svojim stihovima pisao i Safvet beg Bašagić, citiramo: „Od Trebinja pa do Brodskih vrata, nije bilo Srba ni Hrvata, a sada se u naše hire k'o u svome šire...", ili pak Alija Izetbegović u svojoj Islamskoj deklaraciji, tvrdeći kako je Bosna i Hercegovina država jednog naroda i dvije neislamske manjine, prema Vašem mišljenju, može li biti da se Ahdnama u to vrijeme odnosila na one stanovnike Bosne i Hercegovine koji se danas izjašnjavaju kao „ostali"?

Imajući na umu kako je Ahdnama data bosanskim franjevcima koji dolaze iz rimokatoličke Crkve, logično bi bilo zaključiti kako su, prema Vašoj teoriji, „ostali" isključivo bh. rimokatolici.

S obzirom da Demokratska fronta na čelu sa Željkom Komšićem danas predstavlja građane Bosne i Hercegovine koji se ne žele nacionalno izjašnjavati nego se vode kao „ostali", može li biti da Demokratska fronta svoje pravo na konstitutivnost u ime „ostalih" izvlači upravo iz Ahdname?

Budući da tvrdite kako prije dolaska osmanlija u BiH nije bilo Hrvata ni Srba, želite li reći kako se Vi zalažete da u Bosni Hecegovini budu dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i „ostali"?

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, vidimo veliku podudarnost između stranaka koje predstavljaju isključivo bošnjački narod, poput SDA i SBB, i stranaka koje predstavljaju „ostale", kakve su SDP, DF, SDU i Naša stranka, pa nam se sve čini kako bi novi ustav Bosne i Hercegovine mogao ići utabanim stazama koje su utemeljili Mehmed II. Osvajač, Safvet beg Bašagić i Alija Izetbegović.
Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine je u potpunosti implementirao vlast na načelima bošnjačkog naroda i predstavnika „ostalih", ostavljajući predstavnicima hrvatskog i srpskog naroda status nacionalne manjine, koji kao takvi nemaju dovoljan kapacitet sudjelovati u političkom životu u Kantonu Sarajevo.

Koalicija predstavnika bošnjačkog naroda SDA i DF-a, koji predstavlja „ostale" nastala je u prošlom predsjedništvu kada su članovi ispred Federacije bili Bošnjak - Bakir Izetbegović i „ostali" - Željko Komšić, i očekujemo kako će ta koalicija nakon Sarajeva preuzeti svu vlast na prostorima koje je u Domovinskom ratu držala pod kontrolom Armija BiH, ali i kako će pokušati preuzeti i veći dio političkih pozicija koje su Daytonskim sporazumom pripale hrvatskom i srpskom narodu.

Nadamo se kako i Vi, kao jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca, povijesni revizionar te jedan od utemeljitelja bošnjačko-muslimanske organizacije (MBO) uviđate kako će sve pozicije koje po Daytonu pripadaju Bošnjacima pripasti bošnjačkim strankama (SDA), a kako one pozicije koje pripadaju Hrvatima i Srbima treba dijeliti sa strankama koje predstavljaju „ostale" čime „ostali" u biti dekonstituiraju hrvatski i srpski narod u Bosni i Hercegovini, što je prema našem mišljenju, kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Smatramo kako nijedna pozicija koja bi trebala pripadati hrvatskom i srpskom narodu ne može pripasti onima koji se na posljednjem popisu stanovništva nisu izjasnili kao Hrvat ili Srbin, i zanima nas, da li se i Vi, kao bošnjački intelektualac, slažete s našim stajalištima, pa Vas stoga ovim putem molimo da, ako ste u mogućnosti, svoje mišljenje iznesete u jednoj od emisija Senada Hadžifejzovića.

Napomena: S obzirom da je 1248. godine iz Vatikana stigla službena potvrda dopuštenja uporabe hrvatskog jezika i glagoljice u crkvenoj liturgiji, koju je odobrio papa Inocent IV., što je praktički značilo da hrvatski jezik, uz latinski, hebrejski i grčki, službeno postaje četvrti liturgijski jezik, te budući da je Ahdnama napisana izričito bosanskim franjevcima, mi branitelji oboljeli od PTSP-a smatramo kako su se „ostali" u to vrijeme molili na hrvatskom, a ne na bosanskom jeziku kako danas tvrdi predsjednik „ostalih", Željko Komšić.

S poštovanjem!

Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a
KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB