Hrvatska Republika Herceg- Bosna bila je i ostala, jedino što je udjedinjavalo Hrvate u BiH

Herceg Bosna, nogomet, Herceg Bosna, Herceg Bosna, Dayton, dražen pehar, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, čestitka, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, BIH, HVO, Herceg Bosna, Hrvati u BIH, Hrvati iz BiH, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, Vlada HR HB, HZ HB, sda, Herceg Bosna, HZ HB, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, srednja bosna, Herceg Bosna, hrvatski zastupnici, bošnjačke koalicije , Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica
Godina tijekom koji su nas opstruirali na ovaj ili onaj način, bacali nas i našu povijest kao loše kineske igračke, obećavali nam kule i vile, a mi slijepo, naivno i gotovo kao djeca vjerovali , jednako kao i dan- danas u svaku lijepu riječ, zaboravljali stradanja kroz koja smo prošli čim bismo pročitali novinski natpis o ravnopravnosti i potrebi za istom u BiH. Hrvatska Republika Herceg- Bosna bila je i ostala, jedino što je udjedinjavalo Hrvate u cijeloj BiH, sklone podjelama kao da smo neki veliki narod bombastične prošlošti o čijim potezima ovise sudbine mase.

Bili smo i ostat ćemo uvijek, mali i pomalo jadno, nikad dovoljno hrabri i zainteresirani, vječito okrenuti jedni protiv drugih, kriveći sve oko sebe za naše današnje probleme. Na HRHB danas sve političke elite gledaju kao na zločinačku tvorevinu s ogromnom dozom radosti i zadovoljstva što su njene glavne aktere strpali tamo gdje im,(ni)je mjesto. Ali, HRHB je izgubila mnoge male ljude, velike žrtve koji su se borili za tu ideju i nosili san o mogućem suživotu Hrvata sa ostalim narodima, oko vrata, blizu srcu. Hrvati će danas pokušati iskazati na što je više moguće načina pripadnost svom narodu, nostalgiju i žaljenje za HRHB, pričat će gdje god stignu o tim vremena, ni u jednom trenutku ne zapitavši se, jako prostu stvar : „ Tko je nama to omogućio?" i sutra će, naravno, životi ići svojim ustaljenim tijekom do sljedeće obljetnice i tako, iz godine u godinu.

Oni koji su to omogućili su ili u zatvoru ili pod zemljom. Od njih su ostale samo njihove obitelji i sjećanje svake godine na ovaj dan. Samohrane majke i djeca poginulih očeva. Djeca čiji očevi nisu doživjeli njihove prve rođendane, majke koje godinama daju odgovore na pitanje „ Gdje je tata?", nikad dovoljno kreativne i uvjerljive, jer i djeca odrastu, pa su tako i oni.

Za sve njih koji često nisu mogli sakriti svoju ljubomoru dok su po ostalu djecu, kvazi-normalnu, dolazili očevi u vrtić. Za njih koji su prve golove postignute na igralištima provincija u kojima odrastaju posvetili očevima, njima, čije slike nose po novčanicima i čuvaju u mobitelima kao amajlije, kao mi, djetelinu s četiri lista, kao vječni podsjetnik na tragediju koja nikad nije okočala.

Za sve njih koji igrajući se i svađajući po parkovima, nisu mogli reći : „ Dovest ću ti ja svog tatu, vidjet ćeš ti." Za sve njih koji su o očevima pisali školske sastave i čitali ih ponosno, jasno i glasno pred punim razredom, za te moje ponekad plašljive prijatelje iz razreda koji nisu voljeli „ javne nastupe", za one koji te sastavke nikad nisu pročitali do kraja jer su se rasplakali, i sa osmijehom rekli :" Dobro je, sve je uredu, pročitajte vi, profesorice." Za sve njih koji nikad nisu spoznali zadovoljstvo i zaštitu koju imaš, kad imaš tatu. Za njih koji su nas gledali sa gađenjem i prezirom kad smo govorili o tom kako nam je tata ovakav ili onakav, za njih koji su tu vječitu kuknjavu pred kraj tjedna kad se priča o subotnjim izlascima riješavali rečenicom :" Šuti, netko ga ovdje nema." Za sve njih koji poštuju i Bošnjake i Srbe, i lijeve i desne, i lijepe i ružne, i bogate i siromašne. Za njih u kojima ima više ljudskosti, humanosti i tolernacija nego u svim udrugama i inicijativima koje to propagiraju. Za sve njih u kojima ima toliko ljubavi, istinske dobrote i sreće da te posrame svojim načinima života.
Za njih koji poštuju i vole uspomenu na svog oca, na sve žrtve rata u BiH jer znaju kako je nemati.

Za njih, koji su deset puta bolji i veći Hrvati nego mi, za njih koji žive živote, obično i jednostavno, noseći u sebi ljubav prema svom narodu, a ne na ulici pokazujući mržnju prema drugima.

Za te velike ljude i njihove, još veće, majke koje su ih odojile i učinile takvima.

Gloria Lujanović