Hrvatima treći entitet više nije u BiH, Srbe sloga ne spašava, a niti Bošnjake zeleni minderpolis

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
...odlučilo potražiti u Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Francuskoj, SAD, zemljama Skandinavije...

To je samo dio do sada obrađenih podataka iz dokumenta Unije „Podrška Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma i evidentiranje najugroženijih porodica u BiH". Izvori informacija nisu bh. vlasti, već mjesne zajednice i povratnička udruženja koja imaju precizne podatke.

Paradoks grada

Među iseljenicima je najviše povratnika koji u mjestu povratka nisu imali uvjete za život pa se raseljavanje nastavlja. Iz BiH odlaze kompletne obitelji, ali i sve više mladih svoju domovinu napušta zauvijek, jer mogućnosti koje im se u BiH ne nude nalaze u uređenim državama.

Dođu oni katkad u zavičaj i kad vide da je stanje sve gore, većina poželi da se što prije vrati tamo gdje su pobjegli. A ko ne bi pobjegao, pogotovo iz Livna, jednog od predratnih najživahnijih i najnaseljenijih gradova, kada se već mjesecima i godinama zna desiti da usred dana ne sretnete na glavnom trgu nikoga osim pokojeg psa lutalice?

Tko ne bi napustio grad u kojem je sve manje stanovnika, a sve više činovnika. Malo im je i zgrada županijske vlade pa su, uz dosadašnje privatne prostore, iznajmili i prostore "Livnoputeva" da mogu smjestiti svu rodbinu i stranačke podobnike da rade, dok teče novac iz zaduživačkog proračuna.

Naš list u više navrata je pisao o ovim problemima te o tome kako iz Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Glamoča... odlaze kompletne porodice, a u Grahovo, najsablasniji grad u BiH, neće ni nevjeste Albanke, premda je općina obećavala i poticaje mladoženjama.
Ni škole...

A i kako bi iko došao u mjesto gdje nema ni prave škole, ni ambulante, ni banke, ni pošte, ni trgovine? Taman kad su, zahvaljujući bratstvojedinstvujućoj HDZ-SNSD-SDA koaliciji, postali "svoji na svome", brojni "nacionalno osviješteni" Hrvati, Srbi i Bošnjaci zaključili su da im je gore u "demokraciji" nego u vrijeme komunizma, pa spas traže u emigraciji. Posebno to čine donedavno nadobudni "hercegbosanci".

Za mnoge "treći entitet" više nije u BiH. Na Zapadu je. I još zapadnije. Više ni "Srbina sloga ne spašava", niti Bošnjake zeleni minderpolis, izuzev vlastodržećih i vlastoljubećih, kojih je sve više, a naroda sve manje.

Dnevni Avaz