HRS: Žrtva bojovnika HVO-a neće i ne smije biti uzaludna

HVO postrojavanje

Dana 8 travnja 1992. osnovan je HVO, prva i tada jedina organizirana oružana snaga koja se usudila usprotiviti agresoru na BiH. U trenutku kada je to najviše trebalo, Hrvati su prvi stali u obranu BiH. Područja koja su u ratu ostala pod vojnom komandom HVO-a danas su jedina multietnička područja u ovoj zemlji, odnosno to su jedina mjesta na kojima je omogućen povratak izbjeglih i prognanih. S toga, obljetnice osnutka HVO-a ne trebaju se spominjati samo Hrvati, nego svi narodi i građani BiH.

Danas, 23 godine poslije, BiH je postala zemlja koja ne štedi ni prigodu ni trenutka u namjeri kriminalizacije tog istog HVO-a i kao postrojbe, i kao ideje. Jesu li branitelji koji su živote dali u odorama HVO-a zaslužili da danas povijest pišu oni koji su u vrijeme kada je BiH trebala istinske domoljube kalkulirali tko bi na kraju mogao izići kao pobjednik, pa da se njemu na kraju priklone, tvrdeći kako to nije njihov rat. Danas ti isti tvrde kako rat nije počeo u listopadu 1991. u Ravnome, kako se ratne aktivnosti nisu događale u Kupresu krajem te iste godine, nego kako je rat počeo u travnju 1992. kada je počela opsada Sarajeva. Mi znamo što je istina i dok god ijedan od nas živi istina će ostati zapisana i upamćena. Žrtva bojovnika HVO-a neće i ne smije biti uzaludna.

Jednako tako, smatramo kako oni koji bi ponajviše morali danas brinuti i skrbiti o našim braniteljima, padaju na ispitu odgovornosti, te svojim nemarom i šutnjom gaze njihovu žrtvu. Umjesto da branitelji HVO-a budu glavni stupovi društva, oni bivaju marginalizirani i getoizirani u i to najvećoj mjeri od strane onih koji u ratnim vremenima domoljublje zamijenili koristoljubljem, a danas su ponajveće društvene i moralne vertikale. Umjesto da hodaju ponosno uzdignute glave, naši branitelji bivaju predmetom insceniranih sudskih procesa koji za cilj nemaju pravdu, nego stavljanje pečata krivnje i zločina nad svetim vrijednostima Domovinskog rata. Sve u cilju pisanja neke povijesti koja sa istinom nema nikakve veze.

S toga, ovim putem pozivamo legitimne predstavnike hrvatskoga naroda, ako već nije bilo mogućnosti dobiti federalno ministarstvo branitelja kao što je obećavano prije izbora, neka zastupnici hrvatskih stranaka u Parlamentu u proceduru upute konkretan prijedlog izmjena zakona o Vladi FBiH i zakona o ministarstvima po kojem bi se unutar ovog ministarstva ustrojila dva sektora, jedan za ABiH, drugi za HVO. Neka o hrvatskim braniteljima odlučuju njihovi suborci i neka pronalaze kukolj u svome žitu. Ne smije se više dopustiti blaćenje imena HVO-a od bilo koga, a osobito od strane onih koji su sudjelovali u zločinima nad hrvatskim narodom.

Posebna čestitka hrvatskim uznicima u Haagu koji plaćaju vjerojatno ponajveću cijenu licemjerstva današnjeg društva koje njihovo domoljublje, čije plodove danas svi ubiremo, želi pretvoriti u planski osmišljen zločin.
HRS