GV HNS održalo svoju 9. sjednicu

gv hns, sjednica, Mostar
• Glavno vijeće prihvatilo je prijedlog Odluke Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat da se pronađeni neidentificirani posmrtni ostaci žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća trebaju sahranjivati na Memorijalnom groblju Mira na Bilima. Također Glavno vijeće je usvojilo inicijativu o utemeljenju „banke" DNK srodnika žrtava Drugog svjetskog rata i poraća.

• Glavno vijeće je podržalo zaključke Odjela za prostorno planiranje, promet i komunikacije o izradi Prometne strategije FBiH, te zaključak o upućivanju amandmana na Prostorni plan područja posebnog obilježja od značaja za Federaciju Autoceste na koridoru Vc.

• Glavno vijeće je također razmatralo informaciju voditelja Odjela za branitelje o izradi Zakona o pravima branitelja u Republici Hrvatskoj u čijem kreiranju sudjeluju i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i Odjela za branitelje Glavnoga vijeća HNS, kao i informaciju o proširenoj sjednici Odjela za gospodarstvo održanoj u Posavini.

• Glavno vijeće je upoznato s detaljima o pripremi tematske sjednice Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatskog sabora, kojim predsjedava dr. Božo Ljubić, a koja je planirana početkom lipnja 2016. u Zagrebu.