Granična policija BiH mutila s nalozima za službena vozila

granica, ilegalci, uhićenje, granična policija, štrajk, Hrvatska, BIH, Maljevac, marihuana, šverc droge, karlovac, uhićenje, granična policija, granica, krijumčarenje ljudi, Ljubuški, kazna, imigranti, krijumčarenja imigranata, Granična policije BiH, Sipa, mirovina, Isplata mirovina, Granična policije BiH, granična policija, uhićenje, Granična policije BiH, granična policija, uhićenje, granična policija bih, granična policija, krijumčarenje, krijumčarenje ljudi, Granična policije BiH, granična policija, oglas, granična policija bih, Granična policije BiH, Granična policija Izačić, granična policija, Neum, eksploziv, cigarete, granična policija bih, granična policija, natječaj za posao, granična policija bih, granična policija, Granična policije BiH, granična policija bih, granica, granična policija bih, granica, Granična policije BiH, granična policija, granična policija bih, emigranti, Posušje, granična policija, Granična policije BiH, Mostar, Doljani, MGP Doljani, G
Navedeno je ovo u izvješću Ureda za reviziju institucija BiH o poslovanju GP BiH u prošloj godini, u kojem revizija "skreće pažnju" i na potrebe definiranja zajedničkih nabavki za određenu opremu za policijska tijela, kao i na neophodnost donošenja podzakonskog akta o isplati posebnog dodatka na plaću, prenose Nezavisne novine.

Kako navode revizori, ukupni troškovi za uporabu vozila u 2015. iznosili su oko 1,6 milijuna KM, što je donekle i razumljivo, budući da GP BiH raspolaže sa čak 311 službenih vozila. No, revizija je, isto tako, uočila i aktivnosti koje upućuju na moguće malverzacije.

"Ustanovljeno je da se ne provodi potpuna kontrola naloga za upotrebu službenih vozila, niti je definiran način pravdanja naloga u uredu direktora prije izdavanja narednog naloga. U pojedinim nalozima ne upisuju se dnevne relacije, već se u polja predviđena za dnevnu upotrebu vozila upisuju periodi korištenja vozila i ukupan broj pređenih kilometara za taj period, tako da se jedan nalog za upotrebu vozila odnosi na više mjeseci", navode revizori.

Drugim riječima, pojedinci su mogli koristiti službena vozila (i vjerojatno su koristili) i u privatne svrhe i u neke druge namjene, te u tim slučajevima nema načina da se provjeri gdje je tko određenog dana i datuma putovao vozilom.

Kada su, pak, u pitanju javne nabavke, ukupna vrijednost izvršenih procedura i zaključenih ugovora u 2015. iznosila je blizu 10 milijuna KM (!), no revizori su uspjeli pregledati 68 posto od ukupne vrijednosti nabavki. No, i to je bilo više nego dovoljno na sumnju u nepravilnosti.

"Procedure javnih nabavki je pripremao, pokretao i provodio Odjel za nabavke i logistiku, čiju su zaposleni istovremeno bili i članovi komisije za javne nabavke, što ukazuje na to da nije zadovoljen princip razdvajanja dužnosti", upozoravaju revizori.

Inače, GP BiH u 2015. odobren je budžet u iznosu oko 72 milijuna KM, a ukupan budžet uvećan je za 138.083 KM po osnovu neutrošenih sredstava iz 2014. godine. Na plaće i naknade iz plaća potrošeno je čak oko 50 milijuna KM, dok su radnici stimulirani sa 76.767 KM.

Naknade troškova zaposlenih iznosile su oko 10,2 milijuna KM. Na pitanje o stavu na izvješće revizije, iz Granične policije podsjećaju kako je on bio pozitivan.

"Granična policija BiH obvezna je postupiti po preporukama Ureda za reviziju institucija BiH i već su poduzete mjere u cilju otklanjanja uočenih manjkavosti", kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH.