Globus doznaje, crna lista iz Sarajeva je jako duga: sastavljene su optužnice protiv 483 časnika HV-a i 397 časnika HVO-a

HVO, optužnice, Sarajevo
Te optužnice stoje "u ladici" i mogu biti izvučene u bilo koje vrijeme. Ukupno je pod istragom 2986 pripadnika HVO-a i HV-a, a riječ je o neaktiviranim optužnicama koje također mogu biti u svakom trenutku aktivirane. Potvrđeno je to Globusu iz pouzdanih izvora, prenosi Jutarnji list.

Sastavljene su optužnice gotovo za sve zapovjednike u strukturi Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, a to praktički znači da je "pod istragom" ili "pod optužbom" i hrvatska politika koja se provodila u Bosni i Hercegovini.

Za optužnice su znala i politička vodstva Hrvatske od Milanovićeve do Oreškovićeve Vlade, ali koliko ih točno ima, nije im bilo bio poznato. "Znali smo samo da se radi o troznamenkastom broju", kaže za Globus jedan istaknuti hrvatski političar.

Po informacijama generala Miljavca, pripremljeno je 936 optužnica protiv časnika, a spominje se i 3500 otvorenih istraga, no u tom broju mogle bi biti sadržane istrage protiv pripadnika i drugih vojski koje su sudjelovale u ratu u BiH, a ne samo protiv Hrvata.