FOTO  Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić održao sastanak sa delegacijom Republike Turske

Denis Lasić, Turska
Tursku delegaciju su činili gospodin Sedat Yildiz, ekonomski savjetnik u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Uprava IC Ictas İnşaat na čelu sa gospodinom Hasan Melih Hasancebi.

Kompanija IC Ictas İnşaat dio je IC Holdinga i vodeća je turska građevinska kompanija, specijalizirana za oblast cestogradnje sa iskustvom od 45 godina i projektima u Turskoj i širom svijeta. Uzimajući u obzir svoja iskustva i reference iskazali su interes za uključivanje u infrastrukturne projekte u BiH.

Ministar Lasić je zahvalio na iskazanom interesu i upoznao članove turske delegacije sa trenutno najzanimljivijim projektima koji se tiču nastavka izgradnje Koridora Vc i izgradnje i rekonstrukcije magistralnih cesta.

„U slijedećem razdoblju planirana je izgradnja izrazito zahtjevnih dionica na Koridoru Vc poput prioritetne Konjic sjever - Mostar sjever koja zbog konfiguracije terena zahtijeva stručnost izvođača i znatna sredstva, a gradnje će biti i na magistralnim cestama poput brze ceste Lašva - Donji Vakuf. Vlada Federacije BiH će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i kroz ispunjavanje zakonskih preduvjeta ispitati mogućnosti za suradnju s turskom kompanijom i modusima kroz koje bi se ona mogla naći na bosanskohercegovačkim gradilištima i biti jedan od partnera u ovoj značajnoj oblasti." rekao je tokom susreta ministar Lasić i zahvalio na posjeti i ponuđenoj suradnji.

U slijedećim danima planirani su intenzivni kontakti kako bi se razmotrile mogućnosti za suradnju i eventualni angažman IC Ictas na bosanskohercegovačkim gradilištima.