FBiH: Smanjuje se broj državnih službenika: Šefovi kabineta, savjetnici i tajnici ubuduće na mandat

sporazum, Hrvatska, BIH, Vlada, Federacija BIH, federacija, imovina, emil vlajki, Vlada, prodaja, vlast, BIH, vlast, BIH, vlast, BIH, Vlada Federacije, platformaši, platformaši, smjene, SDP BIH, BIH, majorizacija, matija šerić, BIH
...Zakona o državnoj službi u FBiH, čime se njegove odredbe usklađuju s nedavno donesenim Zakonom o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog je i potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH s ciljem da državna služba bude racionalnija, uz povećanje efikasnosti i ekspeditivnosti, što je u skladu s Reformskom agendom za razdoblje 2015.-2018. godine, koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

Jednim od novih rješenja prošireno je izuzeće u primjeni ovog zakona na tajnike domova Parlamenta FBiH, tajnika Vlade FBiH, rukovoditelje samostalnih federalnih uprava i samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovoditelje federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija koja se nalazi u sastavu ministarstva, rukovoditelje stručnih službi Vlade Federacije, tajnike federalnog tijela državne službe, pomoćnike rukovoditelja federalnog tijela državne službe, glavne federalne inspektore i šefa kabineta rukovoditelja federalnog tijela državne službe.

Među novopredloženim rješenjima je i brisanje radnih mjesta rukovodećih državnih službenika: rukovoditelj samostalne uprave i samostalne ustanove, tajnik tijela državne službe, rukovoditelj uprave i ustanove koje se nalaze u sastavu ministarstva, pomoćnik rukovoditelja tijela državne službe i glavni inspektori, budući da je već određeno da oni nisu državni službenici.

Uz ostalo, izvršeno je usklađivanje sa Zakonom o organizaciji tijela uprave u Federaciji BiH, pa je termin „ustanova" zamijenjen „upravnom organizacijom" - priopćeno je iz Vlade FBiH.